Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Тихият убиец

На всеки десет секунди двама души се разболяват от диабет, а един умира

14.11.2020 | 20:45 Редактор: Ралица Братанова

На всеки десет секунди двама души се разболяват от диабет, а един умира. Наричат заболяването – тихият убиец, защото често хората не знаят, че страдат от него. То уврежда организма без видими външни белези, защото повишената кръвна захар не боли. От диабет в момента страда един от 11 души на земята на възраст от 18 до 65 години.

При по-възрастното население боят им е два пъти по-голям. Прогнозите на Министерството на здравеопазването са, че до 2040 година всеки десети българин ще се е разболял от захарна болест.

"В момента имаме пандемия от захарен диабет. Значи, последният атлас от миналата година на Световната диабетна федерация, се цитират 463 милиона заболели. Очаква се до 2045 година да станат 700 милиона души. Те със сигурност ще бъдат повече, защото тепърва диабетът започва да се развива в области, където по принцип по-рано го е нямало. Най-големия бум очакваме в Африка. Но големите резервоари са Китай и Индия. Там има по над 100 милиона души със захарен диабет. И другият проблем е, че голяма част от тези хора около 40% за Европа, но за света се считат, че са около 50% – не знаят, че имат заболяване и не се лекуват.“ Това казва проф. д-р Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Александровска“ и ръководител на Катедра по вътрешни болести на Мадицинския факултет в Медицинския университет в София.

В списъка на значимите социални болести Световната здравна организация е поставила захарният диабет на четвърто място. В момента, когато заболяването бъде открито, то променя живота не само на пациента, но и на близките му, защото навиците на всички трябва да се променят.

Затлъстяването е един от основните фактори за отключването на диабет тип две. 600 милиона души на земята са с наднормено тегло.

Прекомерната консумация на храна води до натрупване на мастна тъкан в областта на корема. Най-често така пълнеят хора, които предпочитат месото и по-мазните храни. А това затлъстяване е особено рисково, защото мастната тъкан отделя огромно количество хормони и биологично активни вещества наречени цитокини, казва проф. Каменов.

Наднорменото тегло в детска възраст е много по-опасно, защото когато малчуганите пораснат много по-лесно могат да отключат диабет.

"Едно преброяване през 2018 година, установява, че в България около 30 процента от момичетата и около 15 процента от момчетата в пубертета са с наднормено тегло и затлъстяване, което е изключително високо. Тъй като наднорменото тегло е основният рисков фактор за изява на диабет в една по-късна възраст. Освен това има данни, че децата в тази възраст, училищната възраст прекарват много повече време в игри седейки пред монитора. А така за България се смята, че около 26 часа седмично едно дете прекарва пред телевизора. Докато да кажем за една Холандия е 14 часа седмично. Което е наистина драматична разлика. Плюс приема на тези храни, които съдържат концентрирани мазнини, концентрирани захари, нали рисковете наистина стават повече", обяснява д-р Грета Грозева от Клиниката по диабет в Университетската болница по ендокринология.

Високоенергийните храни и заседналият начин на живот са най-честите причина за заболяванията при съвременния човек. 

"Когато се изготви едно меню за диабетик, то трябва да бъде с тъй наречените бавни въглехидрати. Храните за ежедневна употреба са зърнените и млечните храни. А месото трябва да присъства два-три пъти седмично на трапезата. Много често проблемът в нашето общество е, че се яде месо на всяко ядене“, казва лекарят-диетолог д-р Велислав Георгиев.

Наричат диабета "тихият убиец“, защото от разболяването до диагностицирането обикновено минава време, в което в организма на човека са настъпват необратими промени. Коварното на тази болест е, че не се разбира кога увреждането започва.

"Във връзка с Ковид-19 навсякъде по света, а също и в България се затрудни извънредно много проследяването на рисковете от усложнения, тъй като пациентите с диабет нямаха възможност да посещават съответните специалисти, които включително и визуално да преценят състоянието на примерно някоя рана или на крака. И това е довело до един рязък скок на инвалидизации и ампутации", казва председателят на Българска асоциация Диабет Майя Викторова.

Диабетът на увеличава риска от разболяване от Ковид-19, но прави протичането на инфекцията по-тежко, обяснява проф. Здравко Каменов. 

Гледайте целия филм "Тихият убиец" във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Проблемът е сериозен. Всичко свързано със здравето не е за подценяване.За съжаление храната и стресът ни разболяват. Сигнализирай за неуместен коментар