Прогноза: Всеки десети българин ще страда от диабет до 2040 г.

При заплахата Ковид-19 стана ясно, че протичането на болестта при хора със захарна болест е по-тежко

14.11.2020 | 14:10 Редактор: Ралица Братанова

До 2040 г. година всеки десети българин ще е болен от захарен диабет. Прогнозата е на Министерството на здравеопазването. 

Всяка година на 14 ноември се отбелязва Световния ден за борба с диабета. При заплахата Ковид-19 стана ясно, че протичането на болестта при хора със захарна болест е по-тежко. 

Наричат диабета "тихият убиец", защото от разболяването до диагностицирането обикновено минава време, в което в организма на човека са настъпват необратими промени. Коварното на тази болест е, че не се разбира кога увреждането започва. 

"Изявата на захарния диабет намалява продължителността на живота с около 6 години спрямо връстници на пациента, които нямат захарен диабет", обясни гл. ас. д-р Грета Грозева.

Според проф. д-р. Здравко Каменов, който е началник на клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Александровска", за да оцелееш при Ковид-19 трябва да имаш един добре функциониращ организъм, който да може да се справи с всичко, включително и със своята имунна система, включително и със своята съдова система, включително и с микротромбите, които се получават вътре и така нататък, и така нататък.

"Когато имаме един доста амортизиран организъм вследствие на захарния диабет, това е вече по-трудно. Освен това самият ковид качва рязко нивата на кръвната захар. Тоест полека влизаме в състоянието на един по-тежък диабет при наличие на инфекцията. Всяка инфекция увеличава кръвната захар", коментира той.

Диабетът е коварна болест. Затова профилактичните прегледи са от изключително значение, за да бъде открита на време и да започне лечение. 

По данни на Международната здравна организация всяка година от захарна болест в света се разболяват по седем милиона души, а толкова е населението на нашата страна.

Целият филм на Миглена Георгиева "Тихият убиец" може да гледате тази вечер от 19:00 ч. в "Историите ON AIR".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК