Диабетът често се открива късно

 700 хил. българи живеят с диагнозата, а 200 хил. не знаят, че са я развили

13.11.2020 | 21:55 Редактор: Калина Донкова

На всеки 5 секунди един човек в света развива захарен диабет, а едновременно с това всеки 7 умира от тази диагноза. Всяка минута в света двама души са принудени да претърпят ампутация на крайник вследствие на усложнения от заболяването, сочи статистиката.

Всеки втори със захарен диабет тип 2 не знае, че е болен. Това означава, че е невъзможно да се установи точният брой на хората с това заболяване по света. Официалните данни за 2019 година показват 463 млн. регистрирани души с тази диагноза. Тенденцията е за ръст в броя в световен мащаб.

Данните сочат, че у нас около 700 хил. българи живеят с диабет, а 200 хил. не знаят, че са развили болестта.

За да намалим риска от проява на това заболяване трябва да спазваме няколко правила сред които, да имаме здравословно меню, да извършваме ежедневна физическа активност и да поддържаме нормално телесно тегло. Изследванията показват, че най-голям е броят на хората с диабет на възраст между 40 и 59 години. 2/3 от всички хора с диабет са в активна възраст – между 20 и 64 години.

Всяка година на 14 ноември световната общност отбелязва деня за борба с диабета. Как изглежда 2020 година за диабетиците и как да се грижим максимално за здравето си? Разговор по темата с  ендокринолог в УМБАЛ "Александровска" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
" Разговор по темата с ендокринолог в УМБАЛ "Александровска" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR." да но хората които гледаме телевизия с помощта на декодер от програмите от пакета не хващаме вашата телевизия. Освен че сигнализирах за това много отдавна най много ми тежи че ме излъгахте. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
"Изследванията показват, че най-голям е броят на хората с диабет на възраст между 40 и 59 години. 2/3 от всички хора с диабет са в активна възраст между 20 и 64 години." Има разминаване с 25г. Сигнализирай за неуместен коментар