Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

За българите и бойните изкуства

Ген.Владимир Стойчев налага бойните изкуства у нас

08.10.2018 | 19:28 Редактор: Зара Паталева
За българите и бойните изкуства

"Има теория че бойните те изкуства не са дошли от Азия в Европа, а точно обратното, че те са пренесени на изток от войските на Александър Македонски, в които имало много бойци обучени в борбата панкратион. Панкратион е бил част от олимипийските игри в Древна Елада и бил двубой кой най-често е завършвал със смърт - разказа в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR експертът по сигурност Маноил Манев  

В България огромна роля за изучаването на бойни изкуства има генерал Владимир Стойчев - бъдещият легендарен командващ. Първа българска армия. Първия учебник по жиу-жицу е издаден още през 1908 година. Интересното, че дори и по време на социализма, нашата армия и милиция не е използвала съветската методика за обучение в специални умения и бойни изкуства, а по традиция е използвала френската методология. Може би причина за това, че по време на тоталитаризма органите на Държавна сигурност и Народната милиция се обучават от група кубински специалисти, експерти в карате и жиу-жицу.  

"В нашата история има много тайни, митове и легенди.Например, не се знае, че хиляди български пленници след края на Първата световна война, са изпратени от Антантата да работят във френски и английски мини в Африка, където повече загиват" - коментираха проф Лизбет Любенова и проф.Пламен Митев, част от авторите на новата книга за млади читатели "Моята България".  

В някой от учебниците особено за най-малките има покъртителни неща. В учебник за трети клас например се разказва историята на малкия рибар Васил Левски, на когото докато ловял риба, двама преминаващи турци дали грошове, и изведнъж младия Левски осъзнал, че като освободи България, тя ще трябва да е република, в която всички да са равни.   

Има и драстични опити за подмяна на историята, като опита на един краевед да определи Баташкото клане, като акция на християни сектанти, които  се самоубили, докато османлиите се опитвали да ги спасят.  

Руската империя пък дълго време не е имала интерес от освобождението на България, тъй като в определени периоди   е искала да съхрани Османската империя. Типичен пример е Руско-турската война от 1828-1829 година, когато въпреки че голяма част от територия на днешна България е била освободена,  независимост получава Гърция, а българите въпреки масовото си участие във войната на страната на русите не получават нищо.  

Втора част гледайте тук >>