Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Щастлив ли е бил Алеко Константинов - Щастливеца?

"Аз съм щастливец, защото съм оцелял", са думи на Алеко Константинов

12.05.2024 | 19:32 Редактор: Йоана Великова

Защо наричаме Алеко Константинов най-нещастния щастливец в новата българска история, какви са били мотивите му да създаде вечния образ Бай Ганьо и този образ обективно ли е отразява българската народопсихология? За всичко това говори авторът на книгата "Пред иконостаса на Щастливеца" Бойко Беленски. 

"Имаме основание да говорим, че Алеко Константинов е най-нещастният щастливец. Всичко, основано в неговото семейство, в неговото родословие, във фамилията му. Ако тръгнем да говорим с подробности, това е, защото баща му е бил много богат човек в онези времена и докато е бил в Румъния, се е разболял и е изхарчил всичките си богатства. Връща се в България и лекарите му казват, че не трябва да се жени, защото има много тежка болест, която ще даде отражение на поколението ти. Той обаче намира една 16-годишна девойка от рода на Шишманови и се жени за нея, но по време на сватбата тя се простудява. По този начин неговия ген и нейното нездравословно състояние се наслоява, и се предава през поколенията. След време почиват трите дъщери, почиват и майката, и бащата, и остава само първородният син - Алеко. И след всичко това той казва "Аз съм щастливец, защото съм оцелял". В училище е бил много невзрачно дете, много болнав, в последствие се превръща в прекрасен мъж", каза Бойко Беленски в предаването "Операция история".

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълва, че Константинов завършва Николаевски лицей, след това завършва право в Одеса. Връщайки се в България, веднага си намира работа като адвокат, но е бил много честен и почтен. 

"За да говорим за "Бай Ганьо" - трябва да се съсредоточим в една много важна подробност: Алеко е създател на компанията "Весела България" и е избран за неин председател. Те се събират в една кръчма и всеки един човек от тази компания си разказват истории и Константинов ги записва", Беленски постави акцент върху написването на "Бай Ганьо".

Гледайте целия разговор във видеото.