Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Кой е поп Сава Катрафилов?

С историята му ни запознава неговият потомък - Георги Катрафилов

21.04.2024 | 21:33 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция история" и рубриката "Тяхната история" Георги Катрафилов, потомък на поп Сава Катрафилов, един изключителен българин, отецът, пред когото се заклева Ботевата чета и самият Христо Ботев, ни запознава с неговата история. 

"Сава Катрафилов е роден в град Елена през 1835 г., завършва прочутата еленска Даскалоливница, заедно с видни възрожденци, дали много на България. Баща му бил изключително беден човек и парите си казват думата. Завършва Белградската духовна академия, която му дава възможност да стане свещеник. За мен той е една изключителна личност, чиято кръв аз нося, затова реших да напиша книга", каза Катрафилов. 

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че Захари Стоянова е писал много ласкави неща за Сава Катрафилов и прочете в ефир част от негово писание "Какво ласкаво може да се говори за човек като Катрафилов, който е бил поп, но се разпопил. Колко имал семейство и дом, но е тръгнал да стане революционер. Който в джоба си нямал пукнат грош. За да преживява, е трябвало да проси. Трябвало е много прозрения и нравствено величие, за да може да се забравят тези "развалени неща" и да се види човекът. В онова време на това бяха само хора, като Левски и Ботев".

"Дядо Сава е бил поп около 7 месеца, след което се отказал. Постоянно е създавал революционни комитети. Той е човекът, пред който като Ботевата чета преминава река Дунав и слизат на Козлодуй, Христо Ботев, въпреки че е обвиняван в много антирелигиозни чувства, е искал да се държи клетва точно пред Катрафилов", допълни неговият потомък.

Целия разговор гледайте във видеото.