Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Търновград ли е бил дом на хан Крум и хан Омуртаг?

Храмът "Св. Четиридесет мъченици" е построен по времето на Първото българско царство, каза историкът Евгени Коев

21.04.2024 | 18:36 Редактор: Йоана Великова

В предаването "Операция история" историкът Евгени Коев коментира загадката, че Търново е бил дом на българските владетели Крум и Омуртаг. Коев е автор на книгата "Кан Крум и Кан Омортаг. Владетели на Търнов".

"Осмелих се да напиша тази книга, след като дълги години проучвам този въпрос. Още в началото прави впечатление, че Омуртаг е написан с "О", вместо с "У", защото така е изписан в известния търновски надпис. Всички, които обичат българската история, знаят, че известната колона на хан Омуртаг се намира в Храм "Свети Четиридесет мъченици " във Велико Търново. Поднесена ни е информацията и обяснение, че тя е пренесена от Иван Асен II по времето на Второто българско царство, за да се покаже приемственост", каза Евгени Коев.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че след археологически разкопки на храма установяват, че тази сграда е била построена по времето на Първото българско царство. 

"Твърди се, че битката при Върбишкия проход всъщност не се е състояла там. Има хипотези, че се е състояла край Преслав или Странджа, но те са на базата на предположения и никой не е отчел историческите данни, които имаме от по-ранно време. В известната "История славянобългарска" е посочено, че тази знаменита битка между хан Крум и император Никифор, битка на живот и смърт, се е състояла край Никопол", допълни гостът. 

Целия разговор гледайте във видеото.