Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Проф. Янаки Стоилов: Изборите са демократичен изход от политическа криза

"Смисъл от предсрочен вот има", каза конституционният съдия

31.03.2024 | 14:25 Редактор: Йоана Великова

Президентът Румен Радев възложи на председателя на Сметната палата Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство до 6 април.

"След като знаем резултата, е лесно да кажем дали сме очаквали това решение. Самият избор, пред който е поставен президентът Румен Радев при тази конституционна уредба, е много ограничен. Освен това, знае се, че част от кандидатите не мога да бъдат номинирани по една или друга причина, но въпросът е, че продължиха законодателните промени почти до последния момент. В този списък от 10 лица, заемащи определени длъжности, някои от тях са подчертано политически, а други са неутрални по силата на заеманата длъжност", каза конституционният съдия проф. Янаки Стоилов в студиото на "Опорни хора".

Той допълни, че този кръг от лица е силно ограничен и са много различни по своето положение. 

"Не смятам, че наличието на политическа биография прави непригоден един човек да заеме една такава позиция. Въпросът е дали този човек, който ще ръководи служебното правителство, ще осигури достойни условия за различните партии и кандидати да се съревновават и да разчитат да получат подкрепа от българските граждани", допълни проф. Стоилов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и фактът, че дори политици, които са били инициатори на тази промяна, сега са изненадани от това, което се е приело. 

"Вместо към датата на подаване на оставка участниците в правителството да са готови със своите политически документи, с кандидатурите, те тепърва започват консултации, преговори, изразяване на съгласия и несъгласия, драматични пресконференции, в които се казваха полунеща и когато в ръцете си не държиш много силни карти, рискуваш да загубиш. Можеш да блъфираш, но не можеш да разчиташ, че ако нямаш силна позиция ще постигнеш резултат и по този начин тези, които имаха по-голямо пространство за маневриране, успяха да достигнат до резултата, който вече е известен",категоричен бе конституционният съдия.

Според него смисъл от предсрочни избори има, защото изборите, дори и да създават неудобства, не трябва да се подценяват. Те са демократичен изход от определена политическа криза. 

"Ако между дадени формации има несъвместимост, тогава е обяснимо те да имат някаква неприязън помежду си, защото споделят различни ценности, имат различни цели. Тук те казват, че правят едно и също, но в същото време не се понасяме", каза той. 

Целият разговор гледайте във видеото.