Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Цветлин Йовчев: Денков е подведен за шефа на ДАНС. Президент и управляващи газят законите

На ДАНС се гледа като на универсален инструмент, който като възникне проблем, може да се използва, коментира бившият МВР шеф

11.11.2023 | 20:34 Редактор: Елеонора Танева

Някой е подвел министър-председателя, за да поиска оставката на шефа на ДАНС. Един от мотивите е, че не е изпълнил Закона за класифицираната информация.. Справката, която е изпратена до ЦИК, президента, народните представители не е класифицирана. Ако документът беше класифициран, няма как да е изпратен до ЦИК. Нелепи са основанията, за поред път някой подвежда министър-председателя, той трябва да си направи изводите. Това коментира бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев в студиото на "Опорни хора".

"Като че ли виждаме тенденция управляващите да газят Конституцията, закона, безпардонно го правят. Политиците доста често имат това изкушение, да използват за свои нужди службите, това е в разрез със законите. Ако управляващите отгоре не се съобразяват с това, няма как да очакват другите да имат уважение към Конституцията и законите", добави гостът. 

Пред Bulgaria ON AIR бившият шеф на МВР направи паралел между случващото се в България в сферата на националната сигурност, и ситуацията в Израел: "Това което се случи в Израел е следствие на политическата нестабилност, която е от 4 г. Тя водеше до сблъсъци в парламента и службите за сигурност и доведе до това отслабване на службите".

Цветлин Йовчев подчерта, че на ДАНС се гледа като на универсален инструмент, който като възникне проблем, може да се използва. 

"ДАНС трябва да противодейства на заплахи за националната сигурност, това са резултати от целенасочени действия на групи или лица, които целят да навредят на националната сигурност", добави Йовчев.

Гледайте целия разговор във видеото.