Премиерът: Президентът ми пречи да изпълнявам задълженията си. Пак той ще назначи шефа на ДАНС

"Стана навик на цялото правителство да търси вината в другите институции", отговори вицепрезидентът Илияна Йотова

08.11.2023 | 13:47 Редактор: Толя Стоянова

Продължава напрежението и по оста "Дондуков" 1 и 2. Премиерът разкритикува президента, който даде сигнали, че отказва да смени шефа на ДАНС. Денков отговаряше на въпроси на граждани във Facebook.

Пет дни след като премиерът Денков поиска от президента Радев да освободи шефа на ДАНС Пламен Тончев взаимните престрелки между президент и премиер продължават. Въпреки че недвузначно държавният глава отговори, че "загубата на премиерското доверие" не е мотив за уволнение на ръководителя на контраразузнаването, министър-председателят настоява смяната да стане факт.

"Президентът няма никакво право да отказва поисканата смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията, които имам по Конституция и които имам по закон. Следващият председател ще бъде съгласуван с президента, така че няма начин това да бъде някой, който не е приемлив за него. Аз мисля, че президентът Радев трябва да подпише и ще го направи, защото това означава, че ако не го подпише, ако не дай си Боже стане нещо през следващите дни, седмици, месеци, в сферата на националната сигурност – той ще носи отговорност", заяви Денков.

Последва и коментар от президентската институция.

"Стана вече навик на цялото правителство да търси вината в ЦИК, в ДАНС, в другите институции", каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Единственото нещо, което можеха да направят, е първият тур на изборите да се проведе без машини, защото обратно – биха били обвинени в това, че искат да се манипулират изборите след като има такъв сигнал", добави тя.

"ЦИК не се справи добре този път с провеждането на изборите, нарушиха Изборния кодекс, не дочакаха до края срока за валидиране на машините. За това несправяне според мен трябва да се търси смяна на състава на ЦИК", посочи Денков.

По отношение на участието на Министерството на електронното управление в скандала с машините за гласуване премиерът Денков е категоричен - смяната на министри, които са си вършели добре работата, не е на дневен ред.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)