Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Тошко Йорданов: Ако "Лукойл" спре да внася руски петрол, ще има енергийна криза

ИТН ще участва в изборите за кмет на София, каза депутатът

22.07.2023 | 21:50 Редактор: Юлиан Христов

Ако "Лукойл" спре да внася руски петрол, ще има енергийна криза. Това каза депутатът от ИТН Тошко Йорданов в предаването "Опорни хора". Той изрази съмнения защо точно сега се иска отмяна на концесията с петролната компания.

"Има нещо, което смърди в това нещо. Първо, няма изискване от Европейския съюз за прекратяване на концесията. Второ, ако ще се налагат санкции, дайте да спрем руския петрол и руския газ. Защо се говори само за тази концесия? Това, което нас ни съмнява, гледайки ентусиазма на ДПС по тази тема, горчивият ни опит от малкото парламенти, в които сме били, показва, че когато нещо се прави в последния момент, както това, без да е обсъдено, без да са изяснени причините, най-вероятно има икономически интереси", каза Йорданов.

Той постави въпроса кой ще вземе концесията след това. "Да не се окаже някоя петролна фирма, близка до ГЕРБ или ДПС?", допълни той.

Тошко Йорданов подчерта, че се говори за тази концесия, а не за "на Доган сарая на Росенец, за незаконния кей".

"ДПС нямат проблем да загробят държавата с пари, както беше с КТБ, стига те да останат по-богати", смята депутатът.

"Когато управляваше онова правителство, в което и ние участвахме, се твърдеше, че е имало срещи на Асен Василев с "Лукойл". След това те се регистрираха като швейцарска фирма и по тази логика – какви санкции? Имаше един секретен доклад на ДАНС с много интересни данни – проследяваше цената, на която влизаше руския петрол в България, стойността на преработка, инвестиции, печалба, заплати, цена на бензиноколонка", каза той и допълни, че няма да каже кой е прибирал разликата, защото това е секретна информация, но допълни, че "те са същите, които бяхме и тогава" и тази информация се знае от бившия им коалиционен партньор и от президента.

Относно бюджета Йорданов каза, че от групата на ИТН са внесли свои предложения за второто четене. В тези предложения партията удовлетворява исканията на синдикатите, без обаче да се натоварва бюджетът и без да се увеличава дефицитът.

"ДДС, което за някои сектори е 9 процента, да стане 20. Отдавна мина пандемията, да не говорим, че някои сектори по време на пандемията повече приказваха, че са затворени, отколкото бяха затворени", каза той и допълни, че приходите от тази промяна биха били 152 млн. лв.

Относно Българския енергиен холдинг той е на мнение, че се прави опит дружеството да бъде фалирано. "Това е нарочен сценарий, защото според нас Асен Василев иска да контролира двете енергодружества (ЕСО и "Булгартрансгаз", бел. ред.)с огромен финансов ресурс, да сложи свои хора и съответно да прави това, което прави по принцип", обясни Йорданов.

По отношение на т.нар. "инхаус" поръчки за пътища той каза, че министърът на ИТН Гроздан Караджов не е разплащал пари.

"Скандалът между него и Асен Василев не беше по инхаус процедурите. Скандалът беше, че Гроздан настояваше да се плати половината от сумата, която се дължи на пътно-строителните фирми, за вече свършена работа. За инхаус процедурите никога не е имало съмнение, че това беше схемата, чрез която ГЕРБ крадяха пари и сега "Продължаваме промяната", Кирил Петков и Асен Василев отварят отново инхаус процедурите и не само това, а ги индексират с 30%", допълни той.

По думите му тези поръчки ще бъдат взети от същите фирми, които и преди това са строили пътищата.

"Партиите, които управляват в момента, спечелиха гласове и доверие от българските избиратели, защото говориха, че представители на ДС не трябва да бъдат във властта. В момента същите тия, издигат за кандидат за кмет на София едно ярко чедо на Държавна сигурност, което е стартирало бизнеса си като подразделение на оръжейна фирма, стартирала с парите на Държавна сигурност – един "светъл човек", на когото баща му и дядо му са от Държавна сигурност. Това е отвратително лицемерие", каза Йорданов.

По думите му шефът на БНБ е "човек на ДПС, подуправител на БНБ е човек на ДПС". Йорданов е на мнение, че няма значение, че Димитър Радев е предложение на ГЕРБ-СДС, защото те "работят с ДПС в комбина".

"Така се говори. Да кажем, че има съмнения, че е човек на ДПС", уточни след това Йорданов, като каза, че подуправителят на БНБ Петър Чобанов ще отговаря пряко за банковия надзор.

"Има една банка, освен КТБ, която трябваше да фалира, тя не фалира с държавна помощ. Твърди се, че вътре са парите на ДПС. Тази банка е защитавана по всякакъв начин. Те ѝ наляха пари два пъти. И сега човекът, който ще отговаря за това, е Петър Чобанов. Човекът на ДПС в момента ще варди парите на банката на ДПС", допълни той.

По отношение на местните избори той каза, че ИТН ще участва. "В големите градове – със сигурност, в малките – където имаме сили, там. София е голям град", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Мн ми е важно да чуя този госп'дин.Мн искам от него да ми зависи битието. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Поп
преди 9 месеца
До сега как сме се оправяли без експерта Тошко? Сигнализирай за неуместен коментар