Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Меглена Кунева: Губим темпо, съмнявам се, че който и да е комисар, ще успее да се подготви

"Това не е коалиция, това е съжителство между двете основни партии", каза първият български еврокомисар

24.06.2023 | 22:30 Редактор: Искра Ангелова

Министерският съвет реши окончателно - България изпраща в Брюксел две кандидатури за еврокомисар.

"Не е невъзможно. Особено ако единият е мъж, другият е жена. Това не е невъзможно. Такъв подход съвсем скоро имаха ирландците, които изпратиха две добри кандидатури. Само че те ги изпратиха след като правителството им беше взело решение за две кандидатури. При нас някак си от различни части на това, което е коалиция, но не е коалиция, т.е. на това съжителство между двете основни партии, излизат оповестявания на кандидатите, преди да е минало решение на Министерския съвет. А решението на Министерския съвет, ако погледнем правилника, устройственият правилник на Министерския съвет, съвсем не е проста работа. То трябва да има вносител. Тоест първият въпрос е кой внася това предложение - дали външният министър, или министър-председателят, или може би и двамата. Дали се си направили предварителни разговори, защото това е правителство от все пак две представени политически сили и ако продължа още малко моите разсъждения в тази посока в Министерския съвет обикновено решенията се взимат с консенсус. Много рядко се стига до гласуване. Но може и да се стигне. Представете си каква би била ситуацията, ако обсъждайки кандидатурите, единият от партньорите каже "Не, това ще бъде само този кандидат и никой друг", и министър-председателят постави въпроса на гласуване", каза първият български еврокомисар и настоящ посланик на ЕС в Съвета на Европа - Меглена Кунева, в студиото на "Опорни хора".

По думите ѝ се държи балансът на представителството на двата пола в комисията.

"Фон дер Лайен пое такъв ангажимент, още когато беше обявена като президент на Европейската комисия, че тя ще държи на това. Така че ако България настоява за друга възможност, за друга кандидатура, ще ни бъде обърнато внимание. Още повече, че ние досега сме имали за комисар само жени. Нека да се концентрираме върху по-важния въпрос - как България влезе в представянето на своите кандидатури. Объркахме комисията, защото нямаше решение от правителството. Объркахме, защото веднага се пишат съобщения до всички посолства, най-малкото на Европейския съюз. Объркахме ги, защото от двете страни излизат две предложения, очевидно несъгласувани. И това не е добре за страната, не е добре и за самите кандидати. Всеки един от тях има своята добра професионална биография, всеки един от тях е изразил желание да представлява България и е подкрепен от своята политическа сила. Странно е, че няма никакви работни разговори поне и няма никаква сдържаност", допълни Кунева в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ние губим темпо, защото аз силно се съмнявам, че който и да е излъчен за комисар, ще успее да се подготви. Трябва технологично време да го подготвят службите на комисията, да се организира изслушването пред парламента да се гласува. Дано да стане преди лятото, но другата възможност е да стане чак септември-октомври", поясни първият български еврокомисар

Тя е на мнение, че Мария Габриел е подала оставка, защото е имало силно изразена нужда от нейното присъствие тук, за да може да тръгнат разговорите и да се сформира правителство.

"По отношение на ресора, когато аз поех ресора и имах разговор предварително с президента на Европейската комисия, неформален, но той беше много важен. Тогава на мене ми предложиха три ресора. Аз се поколебах. Разбира се, веднага уведомих Царя. Говорих със Сергей Станишев. Казах им какво аз мисля. И поех ресора "Защита на потребителите", защото на мен ми се стори, че това има най-голям ефект върху живота на хората. Аз имах плюса обаче да познавам буквално всеки един от ресорите, защото това бяха преговорите. Сега как ще протече разговорът? Кандидатите са добри. Мисля, че Фон дер Лайен  ще има интересни разговори с двамата, ако разбира се бъдат и двамата предложени от правителството", коментира още Меглена Кунева.

Гледайте целия разговор във видеото.