Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Сачева, ГЕРБ: Няма тройна коалиция, кабинетът на Радев управлява твърде дълго

"Продължаваме промяната" ще носи цялата политическа отговорност", отбеляза депутатът

10.06.2023 | 20:00 Редактор: Силвия Грозева

"Дълголетието на кабинета "Денков-Габриел" зависи от бързите резултати, които ще бъдат представени на обществото. Колкото по-ясни и бързи са те, толкова по-дълго ще живее кабинетът. Още по време на гласуването заявих, че това, че ще дадем гласа си за кабинета, не означава, че няма да се критикуваме и ще липсва напрежение", заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Деница Сачева в студиото на предаването "Опорни хора". 

Тя подчерта, че е гласувала с убеждението, че трябва да има кабинет и редовно правителство, тъй като е време да се сложи край на това избираните от гражданите народни представители да се карат помежду си. 

"Служебният кабинет на президента Радев продължи да управлява твърде дълго и не се ограничи единствено в оперативното управление на страната. За секторите, за които им беше изгодно, казваха, че са просто служебно правителство и не могат да вземат решение, докато в други си позволиха да представят стратегии за години напред", отбеляза гостът, като допълни, че трябва да се направи одит на дейността на служебния кабинет.

По отношение на все още незаетите места на зам.-министри във ведомствата, Сачева поясни, че Денков и Габриел ежедневно обсъждат имена на експерти, но ГЕРБ "странят" и не предлагат свои кадри за постовете.

"Никога не сме държали наши хора да заемат постове, защото в случая не става въпрос за наши и ваши, а за това кой може да свърши най-добре дадена работа", каза още тя пред Bulgaria ON AIR. 

Според депутата настоящият кабинет не може да бъде определен като тройна коалиция, тъй като той просто "дава време и никоя от участващите страни не е спечелила доверието на другата".

"ДПС никога не са били търсени за подкрепа на този кабинет. Гласовете на г-н Карадайъ и г-н Пеевски не сме ги договаряли и очаквали. Те са знак на ДПС, че участват в конституционните промени. В никакъв случай няма да е проектът на ДПС, предложения има и от ДБ, по различни такива работят и наши юристи. Това, около което има консенсус, е да се внесе общ текст, а не отделни", констатира Сачева.

От изказването ѝ стана ясно, че формациите са обединени и около идеята за премахването на фигурата на главния прокурор. 

Сачева коментира в дълбочина и случващото се в прокуратурата. 

"Главният прокурор очевидно има свой сценарий, с който иска да се опита да наложи дневен ред. Прави впечатление това, че в неговия сценарий участват хора на високи позиции в НС. Това е притеснителното в случая", смята тя. Гостът не пропусна да изрази и категоричната си позиция, че няма война между ГЕРБ и прокуратурата.

И изтъкна, че първият мандат е бил провален заради отказа на БСП да го подкрепи. 

"Имаше разговори, които се провеждаха по отношение на разпределението на възможните ресори и евентуалните кандидатури на съответните политически партии. Контролирана информация за това изтичаше от БСП и ИТН", повтори отново тя. 

Сачева посочи, че ГЕРБ имат сериозни резерви към фигурите на финансовия министър Асен Василев и шефа на НАП Румен Спецов.

"Политическата отговорност за крайния резултат ще се носи от "Продължаваме промяната", обобщи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.