Конституционалист: Възможно е Гешев да бъде отстранен следващата седмица

"Изразява мнение, защото се чувства заплашен", смята доц. Наталия Киселова

09.06.2023 | 09:40 Редактор: Петя Кръстева
Конституционалист: Възможно е Гешев да бъде отстранен следващата седмица

"През цялото време се чудех дали тези хора са цветът на магистратурата - тези, които имат високи професионални качества. Това ли са най-компетентните към онзи момент, когато са избирани? Те частично признаха, че е имало натиск върху тях. Дори да не са имали, вече ще формират мнение за отстраняване", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова по повод 15-часовото заседание на Висшия съдебен съвет по процедурата за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му.

Според нея ще има още 2 заседания и е възможно до края на следващата седмица да има отстраняване.

Викането на външния експерт след опита за атентат срещу кортежа на главния прокурор не е тежко нарушение по смисъла на конституционните правила, за да бъде отстранен главният прокурор, затова и вносителите на първото искане са го оттеглили, "за да не се разводнява процедурата", смята Киселова. 

Относно второто искане за отстраняване на Гешев – за изказването му за политическия боклук в парламента като мотив на кадровиците, че главният прокурор уронва престижа на съдебната власт, доц. Наталия Киселова коментира:

"В стратегията на г-н Гешев ще видим две сюжетни линии. Едната ще бъде за тежко емоционално състояние след преживения инцидент. Другата ще бъде, че той като всеки магистрат има право на мнение"

Тя допуска, че причината главният прокурор "да започне да упражнява правото си на мнение" не се дължи "на преживения уплах", а на това, че се е почувствал "притиснат и заплашен, че ще бъде отстранен", предаде БНР.

"Практиката на Европейския съд по правата на човека по отношение на текста, който засяга правото на мнение по обществени и политически въпроси е, че е допустимо и по шокиращ начин да бъдат представяни тезите на изразяващия мнението по отношение на гражданите, а не по отношение на лица, които заемат публична длъжност", изтъкна конституционалистът. 

Снимка: БГНЕС