Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Д-р Константинов: Много труд стои зад "чудесата", не трябва да чакаме месия

"Цялата държавност се руши и хората са оставени сами да се справят", каза бившият министър на здравеопазването

15.04.2023 | 20:44 Редактор: Искра Ангелова

Празниците карат хората да се чувстват по-комфортно и когато те са в добро разположение, обикновено са по-добри. Затова мисля, че сме по-добри. Дали това ще ни се отрази за цялата година - искрено се надявам, но практиката показва, че след празниците се връщаме към ежедневието, към рутината, така че нека оставим хората да се радват, да посрещнат утрешния християнски празник, а дали ще сме по-добри, ще зависи от нашата работа след това, като се върнем на работните си места. Това каза бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов в студиото на "Опорни хора".

Според него Господ е навсякъде около нас, във всяко нещо - и хубаво, и лошо.

"Истината е, че човек може много да се старае да прави всичко, да опитва и по някакви причини да не се случват нещата така хубаво, а и обратното – на някой може просто да му върви. И чудеса не се случват. Всичко зависи от нас самите и от това как работим, и колко хора преди нас са работили. Може да имаме късмет, но това не е чудо", категоричен е д-р Константинов.

А по думите му чудото в здравеопазването хората го виждат всеки ден: "Когато се излекуват, когато се ражда новият живот, когато се спасява човешкия живот, но пак се връщам към това, което преди малко казах - това на вид е чудо, но всъщност зад него стои огромна работа. Много хора, които са изобретявали, измисляли, откривали неща за лечение, хора, които са чели, прилагали и тествали. Същото нещо е и в здравеопазването - не трябва да чакаме месия или чудо, а да мислим и да работим."

"Когато виждаме, че в България нещата са такива и с толкова трудности се говори за правителство и дали ще оцелее парламентът е ясно, че не можем да очакваме нещо решително в здравеопазването. Няма никаква нужда от промяна", заяви д-р Константинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че предизборните дебати са били изключително плахи, стерилни и вяли.

"В здравеопазването сме избрали вариант, при който имаме задължително здравно осигуряване. Плащаме си веднъж осигуровка, но се оказва, че това не ни гарантира кой знае какво. Трябва да отидем в болница, без да се интересуват какво е нашето състояние и това на хората, дали в момента могат да си го позволят и трябва да платят нещо под всякаква форма. Било то за допълнителни условия, било за лекар, било за лекарства, било за медицински изделия, където проблемът е изключително голям. И стигаме до над 50%. Ако се придържаме към този вариант, рушим тотално здравноосигурителния модел", алармира гостът.

Д-р Константинов допълни, че причината не е само в здравеопазването.

"Цялата държавност се руши и хората са оставени сами да се справят със съдебна система, с несгодите на живота, ако щете и с работата си. Това се пренася и в здравната система, а това никога не е бил добър вариант и няма да бъде. Така че това е първото нещо, което може да се реши с наредби. Дори не е нужно да се променят закони, а е основно работа на изпълнителната власт", поясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.