Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Мая Манолова: „Левицата“ е модел за обединение на лявото

Разчитаме на образа, който сме изградили, казва лидерът на „Изправи се, България“

09.04.2023 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Лидерът на „Изправи се, България“, част от коалиция „Левицата“, Мая Манолова гостува на предаването „Опорни хора“. Защо „Левицата“ не успя да мине 4%-та бариера?

„Основната причина е, че се създаде буквално една седмица преди предизборната кампания и макар всички да сме разпознаваеми лица, в този формат, самото наименование, може би не успя да придобие достатъчна разпознаваемост. От друга страна, естествено ние сме разочаровани от този резултат. Използвам случая да благодаря на всеки един от тези близо 60 000 души, които гласуваха за нас, но не е това резултатът, към който се целяхме. От друга страна, не сме очаквали друг резултат, не сме се създали за участие в тези избори, а за това, че е необходимо наистина ляво обединение, в което да се включат леви партии, формации, граждански активисти, интелектуалци и още нови, и нови ляво мислещи хора, които не смятат, че БСП, в този си вид, е лява“.

Мая Манолова бе категорична, че „Левицата“ не е разчитала на никаква друга помощ, освен на собствените си усилия, авторитет, на каузите, зад които стои. „Все пак това, че сме с ясни биографии, не от вчера, е минус от една страна, но има и своите плюсове. Това са много години в битки. Наистина за решаване на проблемите на обикновените хора. През седмицата бях във Варненско, където помагаме да не бъде отнет поминъка на 200 души. В крайна сметка, ние наистина разчитаме на образа, който сме изградили, на това, че сме хора с биография, с мнение, хора, които не се страхуват. Хора, които могат да се изправят срещу всеки враг и противник, независимо колко е силен. Спомнете си кметските избори в София. Начинът, по който Дончева се биеше“, припомня бившият омбудсман.

Относно финансирането на партиите, Манолова подчерта: „Ние сме декларирали абсолютно всичко и медийните разходи – нашите и на БСП са в сходен порядък, но тук има едно „но“. БСП не са декларирали партийната си телевизия(БСТВ), която бълва 24/7, не са декларирали и вестник „Дума“. Да, това може би не е укоримо от гледна точка на закона, защото това са си техни медии, но в крайна сметка, ако ще си мерим медийните участия, всеки може да направи една съпоставка колко често представителите на БСП са били в медиите по време на тази кампания и колко често „Левицата“ или някоя друга партия“.

„Левицата е модел за обединение на лявото“, казва Мая Манолова. „Наистина за силно ляво. Искам да питам Нинова с тези 8% какво ще направи наесен? Защото пилците се броят наесен. Колко кмета ще има левицата, ако продължава с ината да държи за заложник цяла една партия за собственото си оцеляване? Решението за лявото е в ляво обединение. Ние сме го разбрали!“, категорична е събеседничката.

Целия разговор гледайте във видеото!

 


1
2 rate up comment rate down comment 0
Limana
преди 1 година
Ох милата Пчеличка Мая пак не и излезе пасианса хо хо хо Ангелчо Ангелчо не случи на жена ! Сигнализирай за неуместен коментар