Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Бивш шеф на НС: Налагането на волята на ГЕРБ, БСП и ДПС е крещящ пример как да не се работи

"Двойно по-потискаща е позицията на БСП", смята Георги Пирински

21.11.2022 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Най-сериозният проблем, наред с многото кризи, които потискат и тормозят живота на хората, е политическата криза. Кризата на доверието на хора, че има институции и техни представители, които с нужната отговорност се стараят да намерят изход. Когато се вижда едно такова заседание, една такава настройка, че непременно трябва да бъде наложена волята на три обединили се партии – ГЕРБ, БСП и ДПС - това е крещящ пример точно по какъв начин не трябва да се работи. Това е пълното отрицание на елементарното понятие за демократичност, защото е вярно, че мнозинството има своите права, но ние не можем да свикнем, че в едно общество с различни гледни точки и организирани позиции е нужно да се търси онова решение, което е приемливо за всички страни. Това каза в предаването "Опорни хора" бившият председател на НС Георги Пирински.

Според него "двойно по-потискаща е позицията на БСП, тъй като две години именно тя е била най-големият защитник на гласуването с машини.

"Как сега да приемем на 180 градуса обратната теза, че това е най-лошата форма на гласуване", пита риторично Пирински.

По думите му "това, което се прави в момента, ще откаже два пъти повече хората да гласуват.

"То е подигравка" ,категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

"Има една общност на експертите по изборен процес и изборно законодателство, които имат различни политически убеждения и пристрастия. Те от години обсъждат и доказват кои са утвърдените и доказали се практики от това как се регистрираш за гласуване, как се организира самия вот, до каква степен машините могат да бъдат използвани по един сериозен начин, как се брои и регистрира всеки резултат. Това е съвсем различен подход от това, което наблюдавахме през последните дни и часове на едно тежко политизирано и крайно безотговорно спекулиране с вота на гражданина и момента, в който той наистина изразява своята суверенна воля“, обобщи Георги Пирински.

Гледайте целия разговор във видеото.