Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Цветанов: БСП, ДПС, ГЕРБ играят заедно, партиите не се интересуват от приоритетите на България

"Не сме готови да имаме доверие в хартиената бюлетина", смята бившият вътрешен министър

21.11.2022 | 15:07 Редактор: Таня Харизанова

"Партиите вече се готвят за избори. Тази стъпка - да направят такава промяна и то с 18-часово заседание на правната комисия означава, че партиите вече тотално не се интересуват от приоритетите на държавата и искат да променят изборните правила, за да могат да се подготвят или за служебна победа, или гарантирана победа на тези, които прокарват тези нови правила, които всъщност смятахме, че са порочни. Видяхме го през април месец 2021г.", заяви в предаването "Опорни хора" бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Ако погледнем каква е формулата, по която искат да въведат машинното гласуване като продължаващо заедно с хартиения носител, това означава, че ние всъщност превръщаме тези машини в едни скъпи принтери. Всъщност функцията на машината е да ограничи тази възможност за тези недействителни бюлетини, които бяха хиляди на брой в предишния вариант с хартиения носител.  Това, което в момента наблюдаваме, е, че всъщност да се изпразни със съдържание машинното гласуване и на един малко по-късен етап може тотално да отпадне като възможност", добави Цветанов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му е много важно кой провежда изборите.

"Виждаме, че системните партии - БСП, ДПС, ГЕРБ всъщност играят заедно. Те имат най-сериозно покритие във всичките СИК-ове, а те са над 12 000, което означава, че там може да има не само тази "хартиена коалиция", но и договорка в ЦИК, където се предполага, че може да бъде направена злоупотреба, подготвена манипулация", смята бившият МВР министър.

Цветанов обобщи, че българите все още не са готови да имат "това доверие в избирателната система, когато въведем хартията, защото с нея имахме около 400 000 недействителни бюлетини". Според него  това е ясен знак, че процесът не е прозрачен.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
2 rate up comment rate down comment 0
Чудечко
преди 1 година
А този безпросветник - физкултурник, къде се пъха между големите ? Сигнализирай за неуместен коментар