Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Рибарски, "Продължаваме промяната": Няма разцепление в парламентарната група

"Всеки е свободен да гласува, както намери за добре", каза депутатът

14.11.2022 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Има ли разцепление в парламентарната група на "Продължаваме промяната"?

"Не, определено няма разцепление в групата. Всеки в "Продължаваме промяната" е свободен да гласува, както намери за добре, и виждаме, че именно това се случва", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски в предаването "Опорни хора".

"Асен Василев винаги е бил последователен във виждането си и е отстоявал позицията, че самолети на хартия не трябва да бъдат купувани и като финансов министър това му беше една от отстояваните позиции. Народното събрание прие инвестиционна програма, в която е заложен планът, в който могат да се придобият нови осем изтребителя Ф-16", допълни Рибарски.

"Траншовете първата година са изключително малки в сравнение с цялата сума. Този разход е съобразен с оборудването на българската армия. Не са на хартия, а просто се разглежда възможността за придобиване и оформяне на една цяла ескадрила и това е като част от първия договор. Вторият е с доста по-добри условия с повече оборудване в самолетите. В пакета, който получаваме с допълнителното оборудване и резервните двигатели, всичко това предстои да влезе в окончателен договор", казва депутатът от "Продължаваме промяната".

"Военно-техническа помощ означава да предоставим оборудване и идеята е част от руската бойна техника да бъде предоставена, ако може да се използва, но това ще стане, след като видим реалните искания на украинската държава. В решенията изрично пише, че всичко ще бъде съобразено с възможностите на българската армия и трябва да се запази първо нейната боеспособност. Това решение предполага и обновяване на нашата армия по стандартите на НАТО и то предполага заместване на една бойна техника с по-съвременна", коментира гостът.

Целия разговор гледайте във видеото!