"Галъп": Патова ситуация за "Продължаваме промяната", шанс за правителство има с третия мандат

За избирателите ще бъде важно кой ще е виновен, ако се стигне до нови избори

14.11.2022 | 12:24 Редактор: Елеонора Танева

Проучване на "Галъп" сочи, че ако сега се проведат избори, съотношението на силите в парламента ще е почти същото. 56% от анкетираните искат да има правителство, макар и компромисно. Едва 26% предпочитат нови избори. Самите основни играчи не са наясно дали ще има правителство.

"Започва да назрява такава идея. Има смекчен тон и провеждане на срещи. Проучването на "Галъп" сочи още, че с изключение на ДБ и "Възраждане", електоратът на останалите партии иска да има правителство. При някои партии, като ГЕРБ, това очакване е при 80% от гласоподавателите", посочи политологът Теодора Йовчева пред БНР.

Тя уточни, че за избирателите ще бъде важно кой ще е виновен, ако се стигне до нови избори. Прогнозира провал на първия мандат, който Румен Радев ще връчи.

"Малко вероятно е нещо да се случи с първия мандат. С втория ще бъде интересно, защото имаме тезата за подкрепа от ГЕРБ. "Продължаваме промяната" са в патова ситуация. Ако върнат неизпълнен мандата, тогава рискуват от електорална гледна точка. Ако го изпълнят и ГЕРБ го подкрепи, тогава се поставят в зависимост от основния си опонент", заяви Йовчева.

По думите ѝ най-голяма пауза може да има между втория и третия мандат.

"При третия мандат отговорността няма да бъде толкова ясна на мандатоносителя. "Български възход" и ДБ имат най-голям шанс да направят правителство. Те са приемливи за повечето формации. С третият мандат има най-голяма възможност да се състави правителство", добави политологът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)