Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Вигенин, БСП: По-малка е вероятността да има правителство, отколкото да няма

Мисля, че няма да успеем да намерим пресечните точки, категоричен е зам.-председателят на НС

14.11.2022 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Защо е важна за БСП хартиената бюлетина?

"Нашата мотивация за тази промяна е свързана преди всичко с това, че в последните два избора, в които беше прилаган изцяло машинен вот, видяхме, че много български граждани на теория - не, но на практика бяха лишени от конституционното си право да упражнят правото си на глас. Нека да уточним, че това не е връщане на хартията, а даване на възможност да се гласува или с машина, или с хартия. Тези граждани, които все още се притесняват от машината, да могат да гласуват без тези притеснения. Вторият елемент, който не знам дали изцяло ще можем да решим с тази промяна, защото виждаме нарастващо недоверие на българските граждани, е в отчитането на гласовете чрез машини", заяви зам.-председател на НС Кристиан Вигенин от БСП в студиото на "Опорни хора".

"Защо това се случва, е друг въпрос, но така или иначе все повече хора смятат, че заради машинния вот на различни равнища в отчитането на резултата дали в самата машина, дали след това при агрегирането на резултатите в РИК и ЦИК, се получават манипулации, които изкривяват окончателния резултат. Дали това е така, аз не мога да твърдя, но казвам, че има съмнения във все повече хора, че това, което влиза в изборния процес, накрая излиза нещо различно. А това е ключов въпрос. Така че това е начин тези два въпроса да се решат", коментира още гостът пред Bulgaria ON AIR.

"А дали това като страничен ефект ще доведе и до по-висок резултат за БСП, ние си даваме сметка, че резултатът на една партия не зависи толкова от това как точно се гласува, а от нейните послания, дали тя е убедителна пред своите избиратели. Истината е, че част от нашите по-възрастни избиратели не можаха да гласуват поради причините, заради които ви казвам, възможно е да има известно повишение, но не това ще доведе обратно към БСП избирателите. И не го правим заради това", каза Кристиан Вигенин.

"В ситуация, в която не е оформено ясно мнозинство, което да поеме отговорността за политиката и за управлението на страната, се получават такива, тематични ги наричаме ние, коалиции, които са съвпадение на интереси на различните партии. Съвпадение на позиции по различни въпроси. Виждаме, че един път "Продължаваме промяната" и ДБ са с ГЕРБ и ДПС, друг път се случва ние да сме с ГЕРБ и ДПС, някъде и трите партии пък сме против, така е в такъв парламент на този етап", отбеляза гостът.

"По отношение на това как от тук нататък ще върви този процес и защо се получават тези разминавания, струва ми се, че към днешна дата вероятността да има правителство и такова мнозинство е по-малка, отколкото да няма. Тоест по-малка е вероятността да има правителство, отколкото да няма. Мисля, че няма да успеем да намерим пресечните точки, но усилията трябва да продължат. Виждаме, че и президентът като че ли помага за това, като ни дава малко повече време да осмислим нашето присъствие и да направим нужните компромиси, но като че ли те се задълбочават", посочи Вигенин.

"В този парламент всяка партия търси своето позициониране и с какво да бъде интересна на избирателите. По отношение на БСП. Няма кой да ни открадне социалната политика, това са само опити, защото лявото и социалното ни е генетично заложено като партия и по това работим от десетилетия", заяви зам.-председателят на НС от БСП.

Целия разговор гледайте във видеото!