Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Проф. Иво Петров: Трябва да се увеличи здравната вноска, създаде се безумен антагонизъм

"Около 6 млрд. евро даваме за здравеопазване", казва кардиологът

31.10.2022 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Достатъчно ли са парите за здравеопазване и аз бих казал в противовес на тези, които казват "А, много са парите за здравеопазване, много се увеличиха последните години", в това няма нищо вярно, тоест парите за здравеопазване в България, в сравнение с другите европейски страни, са изключително малко и не можем да не кажем, че ние, за да се занимаваме с модерна медицина трябва да купуваме. Ние, България имам предвид, трябва да купуваме абсолютно същите устройства, апаратура, инструменти и импланти както хората от Запада - западната медицина, американската медицина. Това каза в предаването "Опорни хора" кардиологът проф. Иво Петров.

"Повече от ясно е, че ако не искаме пациентите да продължат да пътуват в чужбина, нашите пациенти, ние трябва да отговаряме на европейските критерии. За да отговаряме на тези европейски критерии, трябва да имаме изключително сходно финансиране, то няма какво да е друго и един вид разлика може да има само в заплащането на лекарите, а нея така или иначе я има, но в момента е толкова голяма, че, за съжаление, изтичането на кадри продължава, както среден, така и висш медицински персонал. Много млади колеги - английски знаят всички, но голяма част от колегите учат допълнително немски или испански и занимават в чужбина", допълни проф. Петров.

"Това, което Здравната каса плаща ежегодно, това, което ние (като пациенти) доплащаме ежегодно, включват се и се получават някъде около 6 млрд. евро като бюджет за здравеопазване", подчерта кардиологът.

"102 млрд. е бюджетът на Нидерландия, която е два пъти по- малка от България, като площ. Вярно е, че е два пъти и половина по- голяма като население. Но все пак 102 млрд. в сравнение с 6 млрд. има известна разлика. Сходни са сравненията и със страни като Белгия, Франция и Германия. Разбира се, системите в тези страни са коренно различни от нашата. Какво имам предвид? България е една недоизградена и не реформирана система на бившето соцздравеопазване, което има само и един единствен платец, в случая това е Националната здравноосигурителна каса, която беше заложена като идея да бъде фонд. Тя за съжаление не е фонд, а е разпределител на бюджетни средства", подчерта професорът.

"Аз отдавна настоявах да се увеличат заплатите на колегите специализанти, защото те получават обидно малко пари, тоест те получават поне 5 пъти по-малко от колегите си специализанти по различните специалности в Европа, което ги поставя в едно много унизително положение, до такава степен, че в не малко болници, лекарите специализанти взимат по- малко от медицинските сестри. Тъй като болниците се опитват да задържат медицинските сестри, което е правилно, стимулират тях и тогава се създава дефицит за заплащането на колегите специализанти, така че това, разбира се, не е правилно, колегите имат абсолютно, пълно основание, че започват отново. Аз казвам "отново", тъй като аз бях млад лекар в годините на така наречената "демократична промяна", когато заплатите на лекарите бяха ужасяващи и много колеги се обърнаха към Западна Европа и към други професии, представители на фирми, бизнесмени и т.н., а в момента, пак има такава тенденция, което говори много зле", според него.

"Този безумен антагонизъм, който се създаде в момента, всеки е срещу всеки, този братоубийствен синдром, който е бил характерен за България между двете войни, явно сега се повтаря. Изглежда циклично се повтаря. И това, разбира се, е ужасяващо. Това, че всеки е срещу всеки, нямаме консенсус почти по нищо, дори има тенденция, ако се вземе едно позитивно, правилно решение, има поне едни 30- 40%, които са против", коментира обществените нагласи професорът.

Иво Петров обясни, какви са причините здравната реформа да буксува: "От една страна са лобистките интереси. От другата страна е фактът, че трябва да се вземат болезнени решения, тоест трябва да се увеличи здравната вноска, да има допълнителни здравни фондове, които наистина да са фондове, а не да са някакви бюджетни предприятия, да има разпределение според ефекта от лечението, а не просто, защото нещо е написано на хартия, а напротив, да има конкретика, както в постигнатите резултати, така и лечението, и съответно заплащането на това лечение."

Гледайте целия разговор във видеото!