Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Деница Сачева: Няма снимка, на която "кюлчета, пачки и чекмеджета" да са заедно с Борисов

Ние се обявяваме за избори, допълни депутатът от ГЕРБ

18.07.2022 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

"С тази закуска се създаде митология. Това е една съвсем рутинна процедура по изпращане на съветник по политическите въпроси и в никакъв случай по време на тази закуска не са обсъждани каквито и да било състави на бъдещи кабинети. Що се отнася до политическа партия ГЕРБ, ние никога не сме работили под натиск и със сигурност не усещаме такъв". Това каза депутатът от ГЕРБ Деница Сачева по повод закуската в Американското посолство с лидери на партии в предаването "Опорни хора".

Какъв трябва да бъде изходът от кризата? Нови избори или експертен кабинет?

"Този парламент е изчерпал своите възможности да създава коалиционни формули и да излъчва правителство, затова ние се обявяваме за избори, които да пренаредят политическите партии спрямо доверието, което са спечелили от избирателите. Това, което ни предстои, изисква повече политики, отколкото експертни решения, защото ни предстоят доста трудни месеци, особено през есента и зимата със заявките, които дава настоящето правителство, казвайки, че няма дългосрочни договори за газ. Очаква ни доста трудна зима, не само като потребители, но и от страна на бизнеса. В някакъв момент ще трябва да се вземат трудни решения кои бизнеси да продължат да работят и кои да не работят, защото няма да има достатъчно газ. За подобни кризи са нужни много сериозни политически решения и много сериозно лидерство, опитни хора в политиката, които могат да водят необходимите разговори и преговори, които създават коалиции и да са диалогични, а не такива, които са изключващи се и тепърва се учат да ходят в политиката", заяви Сачева.

Последните социологически проучвания дават на ГЕРБ-СДС първо място.

"Нека да видим първо какви ще са резултатите от тези избори. Те могат да бъдат такива, че някои червени линии или да отпаднат, или да избледнеят. Това, което в момента виждаме, все още не е реалният резултат и ние не изпадаме в еуфория от това, че сме на първо място. Нашата цел е на следващите избори да имаме поне 8 % разлика, за да може много отчетливо да стане ясно какъв е вотът на българските избиратели. Всички тези червени линии, които се чертаят от опонентите, свързани с ГЕРБ, не отчитат факта, че за нас гласуват над 600 хиляди души. За тези хора другите партии казват, че няма да се съобразят с тяхното мнение и не се интересуват, че има такива избиратели. Това поведение може да бъде променено след като се явят окончателните резултати", коментира депутатът от ГЕРБ.

Относно бъдещи партньори, с които може да говори ГЕРБ при едни следващи избори

"Председателят на нашата партия ясно очерта това. Концепцията за евроатлантическо правителство дойде от негова реч. На първо място нека да говорим за големите политики, или да ги наречем "големите червени линии". Ние имаме решения на нашия конгрес на партията, че няма да правим коалиция с БСП и това със сигурност е ясно. Трудно биха могли да приемат нашите избиратели различни партньори, които са говорили срещу нас и са ни обвинявали, че сме мафия. Една коалиция ще бъде трудна и с ДПС, защото те също са били остри наши опоненти. Те непрекъснато говорят за модела "Борисов". Колкото и да се говори за този модел, българските избиратели все повече виждат, че той беше модел на стабилност и такъв, в който имаше предвидимост за бизнеса. В него страната се строеше, изграждаше, развиваше и модернизираше. Всички критики, които търпяхме през годините, малко по-малко рухват една след друга с всеки изминал ден, включително и направените компромати", обясни тя.

Деница Сачева коментира и петорната съдебна експертиза по повод снимките с кюлчетата злато и парите на Бойко Борисов.

"Аз не мога да говоря от името на прокуратурата. Тези въпроси са по-скоро към нея. Колегите от Брюксел имаха мисия и активно търсиха истината. В момента ние сме свидетели на поредното завъртане на публичното говорене на нашите опоненти. От една страна беше голяма атака прокуратурата да се ангажира с този случай. Тя се ангажира и възложи експертиза, а сега в момента не ни харесват резултатите. Така казват от "Демократична България". Това е експертиза не на прокуратурата, а на съдебни експерти – хора, които залагат своята петорна експертиза, а не само на един човек. Многократно бяха коментирани снимките, датите и манипулацията над тях. Няма нито една снимка, на която така наречените "кюлчета, пачки и чекмеджета" да са заедно с Борисов. Има отделни снимки, което също е част от внушението и манипулацията. Нека изчакаме, за да видим доклада и ще коментираме с подробности написаното в него", изтъкна депутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК