Гешев говори за снимките от спалнята на Борисов, скандал на заседанието на Антикорупционната комисия

Депутати от "Има такъв народ" се отцепиха

15.07.2022 | 13:55 Редактор: Ваня Кузманова

Малко преди обед главният прокурор Иван Гешев дойде в Народното събрание, но не забрави да припомни, че го прави на добра воля, защото уважа институцията, а не защото има такова задължение. Въпросът защо евродепутатите са информирани за снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов преди българските си колеги, обаче не получи конкретен отговор. 

"Повече от година и половина българската прокуратура е в постоянен контакт, включително и по този, които се поставя днес. Не става въпрос за инцидентна кореспонденция и взаимодействие", посочи главният прокурор Иван Гешев.  

"Защо, когато българското Народно събрание поставя конкретни въпроси, прокуратурата отказва да даде информация, с аргумент следствена тайна, или това че става въпрос за текущо производство?", попита министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.  

За сметка на това българските депутати успяха да намерят начин да се скарат отново не по същество. Атаката дойде от ГЕРБ, а причината беше кворумът. 

"На какво се намираме в момента? На комисия? На засадение, на седянка, на PR-акция, на предизборна кампания?", пита депутатът от ГЕРБ Тома Биков.  

 

"Записано е, че тази комисия се състои от 17 народни представители. Няма как с промени на сайта на Народното събрание да вписвате, че те са 15", настоя депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

"Законният брой членове, които могат да открият заседанието, и даже ние го направихме, е 8 бройки, които бяха налични към началото на заседанието", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев.  

От опозицията излязоха и с по-нестандартна идея. 

"Искам по процедурата да изслушаме записите на Лена Бориславова и Кирил Петков, защото смятам, че обществото се интересува от тези актуални записи. Да видим те истински ли са или не са", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Анна Александрова.   

"Едва ли има нормален човек в държавата, който да вярва, че тези снимки са манипулирани", изтъкна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

В крайна сметка въпреки споровете, главният прокурор беше изслушан.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК