"Тренд": "Продължаваме промяната" доближава ГЕРБ, ИТН изпада от следващото НС

45% от анкетираните очакват влошаване на икономическата ситуация, 15% - подобрение

18.07.2022 | 10:40 Редактор: Елеонора Танева

Динамичните политически събития от последните седмици са довели до промени в електоралните нагласи на българите. "Продължаваме промяната" успява да възстанови част от подкрепата си, като този месец 21,4% от гласуващите заявяват, че биха дали своя глас за формацията на Петков и Василев. За сравнение, през месец май подкрепата им беше 17,5% от гласуващите. 

Това показва проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. 

"Продължаваме промяната" все още не успява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ. Партията на Борисов запазва резултата си от последните месеци. През юли 23,6% от гласуващите декларират подкрепа за ГЕРБ. 

Статично е положението и при ДПС (10,7%), БСП (9,8%), "Възраждане" (9,6%) и "Демократична България" (6.9%). Ерозия в подкрепата "Тренд" отчита при новата формация на Стефан Янев. През този месец набира 5,7% от гласуващите, което е с близо 2% по-малко в сравнение с началната ѝ позиция през месец май. 

Големият губещ от последните събития  е "Има такъв народ", който отбелязва спад и остава на 3,8% от гласуващите, което застрашава възможностите му за парламентарно представителство при нови избори. 

"Изправи се, България" и ВМРО остават с подкрепа от съответно 1.6% и 1.1% от гласуващите.

Кабинетът на Кирил Петков завършва своя мандат без промяна в нагласите от последните три месеца - 22% е положителната оценка за неговата работа. 70% са тези, които го оценяват отрицателно. 

За сметка на това оценката за работата на парламента е в продължаваща тенденция на влошаване на стойностите, като през този месец положителните оценки са 14%, а отрицателните 77%.

Песимистични изглеждат очакванията на българите за икономическото положение в страната за следващата една година. 45% очакват влошаване, а само 15% подобрение. Същото се отнася и до очакванията за жизнения стандарт. 37% са на мнение, че стандартът им ще се влоши в следващата една година, а само 17% смятат, че ще се подобри. Подобни високи стойности и на двата индикатора от "Тренд" са отчитали в началото на Ковид пандемията.

Изследването е реализирано в периода между 5 и 12 юли 2022 г. То е проведено чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст 18+.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК