България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог: Радев започна да прочиства дневния ред, ще предложи алтернативен парламент

"След изборите "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС трябва да могат да седнат на една маса", смята Цветанка Андреева

18.07.2022 | 09:38 Редактор: Петя Кръстева

"Беше съвсем очаквано президентът Румен Радев да връчи третия проучвателен мандат на БСП, защото по убеждения и поведение той е ляв човек. Той е идеологически близък до БСП, въпреки всички личности конфликти и напрежение", заяви политологът Цветанка Андреева в ефира на "България сутрин" по отношение на решението на президента да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на левицата.

По думите ѝ Румен Радев вече е започнал да прочиства дневния ред, а изборът на БСП е първата му заявка. Политологът смята, че при евентуални предсрочни избори президентът ще използва двата месеца управление на служебния кабинет за собствен политически пиар.

"Той ще гледа и ще дебне, ще бъде най-големият критик на партиите в България. Той ще се възползва от всяка тяхна неспособност да се разберат, предлагайки алтернативен парламентарен и демократичен модел", прогнозира Андреева за Bulgaria ON AIR.

"Ще бъде изключително трудно да се състави правителство. Ако нещо проваляше четворната коалиция, това бяха силните идеологически различия в знакови моменти", категорична бе тя. 

Оказва се, че основните различия, които ще трябват да "изгладят" партиите, за да се стигне до нов кабинет, е и самата структура на мнозинството. Докато "Демократична България" смятат, че трябва да се заложи на експертно правителство, от БСП са категорични, че не е време за подобна стъпка, стана ясно от думите на политолога. 

"Това определено обслужва личната стратегия на Корнелия Нинова, на която сега само това ѝ остава - да не вземе и министерско място", констатира Андреева, като допълни, че "умението на БСП да разговаря с всички партньори в коалицията не е доказано".

Според нея именно левицата е поставила на изпитание коалицията - първо при избора на нов министър на отбраната, след което и с нежеланието за предоставяне на оръжие на Украйна.

"Това, което им дава минимален шанс, е че имат публичен консенсус относно това, че премиерът трябва да бъде от "Продължаваме промяната", подчерта гостът, като допълни, че останалите партии със сигурност имат повече надежда за "по-новите и не толкова изчерпани лица" в "Продължаваме промяната". 

Политологът е на мнение, че от "Продължаваме промяната" вдигат градуса на политическото напрежение и влизат в почти предизборна реторика. 

"Те развиха до голяма степен институционалната война, компроматната война също стана много силна", поясни тя. 

В отговор на въпрос дали в действителност е налаган външен натиск за създаване на коалиция между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС, Андреева посочи, че подобни изказвания могат да бъдат приемани като "изключително опасно хибридно говорене". 

"Да се говори, че има натиск от страна на съюзнически държави е нелепо, защото единственото, което е полезно за България, е да бъде със съюзниците си в този момент", допълни политологът.

Цветанка Андреева обобщи, че ако се сформира кабинет в рамките на третия мандат, то той няма да бъде дългосрочен

"След изборите "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС трябва да могат да седнат на една маса след изборите. Промяната в коалиционната култура е единствената алтернатива, способна за пренареждане на приоритетите на нацията според дневния ред, който се задава в света", заключи тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК