Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Бивш вътрешен министър: Ниски заплати в МВР и слаб подбор на кадри са довели до "чадъра" над Семерджиев

"Част от младите полицаи в действителност са като Симона Радева", смята Валентин Радев

09.07.2022 | 19:58 Редактор: Петя Кръстева

Със сигурност е имало полицейски "чадър" над Георги Семерджиев. Причината обаче не е единствено в недостатъчните заплати. Много неща опират до подбора на кадри, каква кариера се осигурява на служителя и има ли перспектива да остане в полицията. Това заяви бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев в предаването "Опорни хора"

"Обидно е как се започва война срещу тези ПТП-та и употребяващите наркотици. Тези хора не знаят как се управлява държава, а се месят да управляват полицията", коментира той предприетите от правителството на Кирил Петков мерки във връзка с борбата с войната по пътищата.

Според Радев част от младите полицаи в действителност са като Симона Радева, за която има данни, че е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие след зверската катастрофа на "Черни връх". По думите му именно, за да може да бъде направен качествен подбор по времето, когато той е управлявал МВР, е въведено 10% увеличение на заплатите на органите на реда. Той изрази недоумението си как подобни хора са преминали през "цедката" за влизане в Академията, а след това и през самото обучение в нея. Той очаква да бъде поискана оставка на прекия началник на Радева.

"Голяма част от 50 000-те служители на МВР се срамуват от това, което се случва", категоричен бе бившият вътрешен министър, като призова гражданите да продължат да вярват в системата, защото служителите ѝ са "между нас и лошите".

Радев е на мнение, че ако министърът в оставка Бойко Рашко иска да постъпи правилно, трябва да предостави информация за всички лица по веригата, които са замесени в случая "Семерджиев".

"Надявам се, докато министърът има време, тези хора да бъдат наказани и обществеността да научи за това", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

Попитан какви промени трябва да бъдат въведени в системата, за да не се повтарят подобни случаи, той отговори, че "реформа се прави, когато се променят правилата", загатвайки, че смята за редно законодателството да бъде преразгледано. 

"През последните 6 месеца обаче не е имало нито законодателна, нито управленска програма", упрекна той кабинета "Петков". Радев подчерта още, че е против показни акции като предприетите масирани проверки по пътищата за водачи, употребили алкохол и наркотични вещества. 

"Жертвите на пътя се увеличават...системата някъде не работи. Контролът е на МВР", констатира бившият министър. 

По отношение на политическата обстановка в страната Радев заяви, че има изход от политическата криза и това са нови избори. Бившият вътрешен министър отново потвърди, че ГЕРБ ще върне проучвателния мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев и подчерта, че не очаква в рамките на 47-ото Народно събрание да бъде съставено ново правителство.

"Надявам се хората да са видели тези 6 месеца, да са чули какво означава мафия, корупция, да са чули какво означава моделът "Борисов" и вече моделът "Василев" или "Петков", обобщи той, като допълни, че вече няма да има правителства на мнозинството, заради което партиите трябва да свикнат да разговаряме помежду си.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК