Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Иван Гранитски: Живеем в объркващ хаос, а на обществото ни му липсва смирение

"Политиците приказват много преди избори, а после никакво отношение към културата", посочи издателят

25.04.2022 | 12:28 Редактор: Ваня Кузманова

Свеждаме глави пред саможертвата на Иисус Христос и запазваме смирение. Великден е - един от светлите празници за вярващите.

"Винаги е вълнуващо, защото това е наистина особен празник на смирение, на разсъждение, на съзерцание. Човек е полезно да се връща постоянно към тези примери на жертвоготовност, на страдание, защото очевидно, че те ни връщат към човешкото. Може би отделни хора на изкуството са смирени, както твоите събеседници, велики творци, Теодосий Спасов и актьорът Урумов, но като цяло на обществото точно смирение му липсва", заяви издателят Иван Гранитски в студиото на "Опорни хора".   

По думите му живеем в хаос, объркващ хаос, постоянен, задълбочаващ се и виждаме все по-голямото разделение на хората на изкуството с т.нар. политици и държавници, защото виждаме, че приказват хубави думички преди изборите и след това никакво отношение към културата, към изкуството. 

"Тези дни издадохме една поредна книга на Николай Хайтов с негова много силна публицистика. Две отделни книги излязоха приживе на него. Едната е "Време за разхвърляне на камъни", другата е "Който има ухо да чуе" и тази книга днес звучи все по-актуално. Хайтов много силно бичуваше този разпад в обмяната на ценности, на идеали, ако беше жив още по-остро щеше да реагира, но бедата е, че виждаме, че се разширява ножицата", посочи издателят пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че това е псевдоелит. Нали виждаме даже по някои от телевизиите като разговарят, те говорят с грешки, изкуствен език, пластмасов, 600 думи има в речника им и тези хора са ни държавни мъже.

"Ние ги избираме и виждам, че все по-некадърни избираме, има и изключения, разбира се, не бива да обобщаваме, но като цяло сме се докарали дотам, че тези велики хора, за които говорим ще се обърнат в гроба, ако видят какво става в тяхното любимо отечество", завърши Иван Гранитски.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК