Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Къде сгреши Петков в казуса с Борисов и въвлече ли се в компрометираща авантюра?

Адв. Рангелов: Не може да помогне на юристите, навреди си чисто политически

19.03.2022 | 20:48 Редактор: Тодор Петров

Адвокатът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов подава жалба срещу министър-председателя Кирил Петков за длъжностно престъпление.

"Ако има предвид разпита на действащия премиер, който разпит трябваше да бъде използван срещу експремиера, не мисля, че има шанс едно такова обвинение срещу г-н Петков. Но това действие достатъчно компрометира действащия министър-председател", коментира адвокат Людмил Рангелов в студиото на "Опорни хора".

По думите му самият разпит на Петков е много далеч от процесуалните стандарти. Самото съгласие, което е дал премиерът Петков, да бъде разпитан, е изпразнено до такава степен от основание и смисъл, че не мога да си обясня съветниците му как са му позволили да се въвлече в такава авантюра, подчерта Рангелов. 

Той отбеляза, че може да се самопредложиш за разпит и това се случва, но за хора на много по-ниски нива. 

"Това е просто срамно. Петков би трябвало да знае, че не разполага с качествена информация по този случай. Не носи първична информация, която би могла да свърши работа на досъдебното производство. Не придава никаква тежест, този разпит не може да помогне на юристите. Навреди на г-н Петков чисто политически", категоричен е адв. Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

Според него в случая има злоупотреба с понятието "неотложност", тъй като такива условия за ареста не са били налице. Чия е била идеята, това ще се изясни с времето, но е грешна идея, убеден е той.

"След правото на живот следва правото на свобода. Лишаването от свобода за 24 часа трябва да има сериозно основание. Дотук се вижда, че на практика няма никакви основания", каза още юристът в студиото.

"Г-н Рашков не отговаря за пряката работа по конкретни производства. За тази цел има главен секретар и други служители. Този човек го няма", посочи Рангелов. 

Той поясни, че от МВР ще приложат още документи, но доказателствата по никакъв начин не са се променили. Не е сигурно, че прокурорът ще одобри документите, а без санкцията на прокурора, Борисов не може да бъде привлечен като обвиняем, стана ясно още от думите на госта на Ганиела Ангелова.

"Има война между прокуратурата и МВР. Няма как да работи процедурата по едно досъдебно производство, ако оперативни работници, разследващи полицаи и прокурори нямат обща цел и общо разбиране", категоричен е адв. Рангелов. 

Той е убеден, че бизнесменът Васил Божков задължително трябва да бъде разпитан, тъй като е основен източник на информация по случая.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК