Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Атанас Славов: Рашков трябва да бъде силно подкрепян, ГЕРБ не могат да говорят за реваншизъм

"Министър Рашков има подкрепата на всички коалиционни партньори", каза той

19.03.2022 | 20:36 Редактор: Искра Ангелова

Разглежда ли коалицията оставка на вътрешния министър?

"Не мисля, че този въпрос стои пред коалицията, напротив. Министър Рашков има подкрепата на всички коалиционни партньори от самото начало на правителството. И именно неговата активност по дела, които са свързани с корупционни сделки при предишното управление, е нещото, заради което той трябва да бъде силно подкрепян", каза зам.-председателят на правната комисия в парламента и депутат от "Демократична България" Атанас Славов в студиото на "Опорни хора".

Той поясни, че за да се пристъпи към най-тежката мярка - задържане, трябва да има доста солидни доказателства.

"Нямам поглед върху самото дело, не съм гледал такива доказателства, но МВР е преценило, че има доказателства за подобни деяния, които изискват подобна мярка. Но за мен по-важното е следното - защо 2 години българската прокуратура не намери време да събере по всички допустими процесуални способи сведения, доказателства от г-н Божков, който е извън България", допълни Славов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има начин те да бъдат събрани и да се използват в дадения процес.

"Има индикации, че хора на най-висше ниво в държавата са, ако не участници в изнудване, то най-малкото са били стимулирани да вземат или да не вземат определени решения. Става дума за корупция по най-високите етажи на властта. Трябва да бъдат установени онези факти, които са безспорни. Големите дела срещу мафията и в Италия, и в САЩ, са възможни благодарение на това, че хора от мафията стават защитени свидетели и изкарват отвътре това, което се е случило", коментира Атанас Славов.

Народният представител припомни, че става въпрос за транзакции в особено големи размери.

"Как е оформена полицейска преписка е едно, а какви доказателства се съдържат вътре - е съвсем друго. Надявам се, че българската полиция има доказателства и данни, които са безспорни, за да обосноват тази мярка, която беше предприета. Последните 2 години излизат факти, твърдения, дори СРС-та, работено е по тези казуси", добави той.

И бе категоричен, че точно от ГЕРБ не могат да говорят за реваншизъм.

"Тези действия, които бяха извършени от полицията - нямаше показност, нямаше камери, нямаше белезници, нямаше унижаване на лицата, нещо, което е много важно. Бяхме свикнали хора да бъдат просвани на земята, да им се говорят недопустими неща, да бъдат публично унижавани. Това не видяхме преди няколко дни. Бяха спазени правата на задържаните. И би било странно да знаем предварително какво ще се случи", каза още депутатът от "Демократична България".

Попитан как ще коментира думите на адвоката на Борисов - Менко Менков, който заяви, че ще подадат жалба за длъжностно престъпление, той отговори:

"Не разбирам тезата на адвоката Менков, той брани интереса на своя подзащитен. Не виждам кое е основанието министър-председателят да бъде държан отговорен за каквото и да било по този казус. Ако едно лице има информация за извършено престъпление, то може да даде показания пред институциите, даже е длъжен да го направи."

Славов смята, че това е политическа атака срещу Кирил Петков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК