Властта на нож с прокуратурата: Петков и Рашков с остра критика и обвинения

Прокурорите не са приели разследващите полицаи за разговор, обяви вътрешният министър

19.03.2022 | 13:32 Редактор: Ваня Кузманова

След 24-часовия арест на бившия премиер Бойко Борисов продължава задочният спор по разследването между МВР и прокуратурата. Само няколко часа след като Борисов беше освободен, премиерът и вътрешният министър обвиниха прокуратурата в саботаж, а от държавното обвинения определиха думите им като "чиста политика".

След по-малко от денонощие в ареста, Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов бяха освободени в петък вечерта. Без повдигнато обвинение.

От Софийската градска прокуратура обясниха, че няма как да бъде повдигнато обвинение, тъй като това би било в нарушение на закона.

"Софийската градска прокуратура продължава да очаква поетапното постъпване на евентуално налични други материали по делото. Предоставените на Софийската градска прокуратура материали не съдържат достатъчно доказателства, от които може да се изведе обосновано предположение, че което и да е от тези 3 лица са извършили престъпления", посочи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. 

Само няколко часа по-късно отговорът и на управляващите не закъсня. На брифинг малко преди полунощ те обвиниха прокуратурата в саботаж.

"В България независима прокуратура няма. Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора обвинени в корупция", заяви премиерът Кирил Петков. 

"Прокуратурата направи изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Тя се постара да каже, че МВР не е не е направило нищо и не е било компетентно да предприеме елементарни прозрачни действия", посочи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Бойко Рашков заяви, че прокуратурата не се е самосезирала по изнесените още преди време факти от Васил Божков за изнудване от страна на тримата задържани. Затова МВР е прибегнало до производството по неотложност.

"Тъй като стотици материали, които събират МВР в прокуратурата потъват в нея, без да е известно и никой от нас не може да разбере каква е тяхната съдба", допълни той.

Вътрешният министър определи като лъжи твърденията на прокуратурата, че МВР не ѝ е предоставило проект на постановление за повдигане на обвинения срещу арестуваните. И заяви, че полицията разполага с факти в подкрепа на твърденията на Божков, че е бил под натиска на тримата задържани в четвъртък относно даването на подкупи.

то ги проектите и за тримата. Те се съдържат в преписката и са предадени на прокуратурата днес преди обед. Дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, включително от високопоставени длъжностни лица или ги пази, откакто е назначен Гешев за главен прокурор?", каза министърът на вътрешните работи. 

По думите на Рашков прокурорите не са приели разследващите полицаи за разговор. Затова задържаните са били разпитани чак, когато е изтичал срокът им на задържане.

"И ако някой от вас пита защо са изчакали, защото те не са знаели, тъй като нямат връзка с прокуратурата. В какво процесуално качество да разпитат тези лица. Те са очаквали прокуратурата евентуално да им повдигне обвинение", посочи Бойко Рашков. 

От своя страна прокуратурата и днес продължава да отрича, че представените от Рашков проекти за постановления са ѝ били дадени вчера. Определи изказванията на Петков и Рашков като политически и публикува копия на официалните описи на материалите по досъдебно производство, сред които няма постановления за привличане на обвиняем. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК