Борисов излезе от ареста без обвинение, адвокатът му изтъкна политическа репресия

Премиерът Кирил Петков подкрепи действията на МВР

18.03.2022 | 22:10 Редактор: Теодора Патронова

Без обвинение бившият премиер Бойко Борисов беше освободен от ареста преди час. Лидерът на ГЕРБ, бившият вътрешен министър Владислав Горанов и говорителят на партията Севдалина Арнаудова бяха задържани по сигнал за изнудване. От снощи пред сградата на Националната полиция се събраха членове и симпатизанти на ГЕРБ.

"Снощи вечеряме с децата, влизат цивилни и униформени, разтуриха цялата къща. След като разтършуваха всичко, установиха, че няма нищо. Подписахме протокол, че няма нищо намерено. Аз си мисля, че тръгват, а те в цялото им неудобство викат, че трябва да ме задържат. Докараха ни тук и до преди 10 минути седим в килиите. Точно както през 1944 година, явява се министър-председател, вика полицаите в неговия кабинет. Той се явява свидетел на мафията, на Черепа. Започват да пишат. Там стоят без да имат право финансов министър и вътрешен министър. Момчетата пишат. Той им казва: "Сега отивайте да ги прибирате, защото може да скрият доказателства". За това нещо ни викаха декември месец. Дойдоха, провериха - няма. Издържахме 24 часа. Изстинахме", обясни той.

Адвокатът на Борисов Менко Менков заяви, че няма повдигнато обвинение, но заговори за политическа репресия.

"Министър-председателят Кирил Петков си е позволил незаконосъобразно да привика полицейски служители в кабинета си и цял да им дава инструкции. В разпита си като свидетел, където се е самопредложил да бъде разпитан е обяснил, че предходният ден при официалната си среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши ѝ е обяснил докъде е стигнала проверката, каквито правомощия той изобщо няма. Злоупотребил е с нейното име като е потвърдил, че тя била казала, че има данни за извършено престъпление, без да посочва от кого е извършено това престъпление и какво е", заяви адвокатът.

По-рано през деня премиерът Кирил Петков обясни, че е дал показания по разследването срещу Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова.

"Това, което ме разпитваха и за моите разговори с Кьовеши и за доклада от МФ, когато министър е бил Владислав Горанов и има явни факти, от които се вижда, че контролът най-вероятно не бил там", обясни премиерът.

И подкрепи действията на МВР.

"Това е единственият начин в България да имаме промяна, когато недосегаемите вече не са над закона. И това, което се случи е точно това", изтъкна Петков.

Самият вътрешен министър Бойко Рашков напусна Народното събрание след парламентарен контрол без да се спре пред медиите, а пътят му към изхода осигури кордон от депутати "Продължаваме промяната".

Минути след Бойко Борисов от ареста беше освободена и медийният съветник на партията Севдалина Арнаудова. Тя също заяви, че не е била разпитвана по време на престоя ѝ в ареста. 

"Нямаме обвинения, бяхме държани 24 часа без обвинения и без да дойде, който и да е разследващ орган. Дойдохме тук, взеха ми личната карта, телефона. Нощта прекарах в ареста на 7-мо РПУ на стол. Искам да се прибера и да си видя детето", добави Арнаудова.

Третият задържан Владислав Горанов също беше освободен тази вечер.

Привържениците на Борисов се отправиха заедно с него към Банкя. Голяма част от тях носиха тениски, че вярват само и единствено на Борисов. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК