Експерти: Със задържането на Борисов службите са търсили ефект на изненада

"Замисълът на ареста е постигнал своята цел", коментира експертът Славчо Велков

19.03.2022 | 14:41 Редактор: Ваня Кузманова

И към погледа на експертите: С процедурата задържане по неотложност на бившия премиер Бойко Борисов службите са търсили ефект на изненада. Това обяви в ефира на Bulgaria ON AIR преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. В процедурата обаче има и объркващи моменти, каза още тя.

Според експертите по право при ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова има факти, които могат да разколебаят юристите, които проследяват хода на събитията.

"Първото е, че първоначално беше оповестено, че става дума за престъпления, които са в компетентността на Европейската прокуратура - злоупотреба с евросредства. Прессъобщението от сайта на МВР беше свалено. Второто е, че не беше пуснат снощи веднага, когато е пристигнал адвокатът на господин Борисов", посочи преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. 

Процедурата задържане по неотложност е похват, които започва да се използва в страната през 2009 година. Така в четвъртък вечерта беше задържан и бившият премиер Бойко Борисов, а според юристите по този начин се търси ефект на изненадата.

"Лицата бяха задържани щадящо, защото не се виждат белезници. Също така не се снима в унизителни пози. В този смисъл съвсем коректно беше изведен господин Борисов, а за другите дори нямаме кадри как изглежда отвеждането. Няма полицейски униформи, което означава, че това са разследващи полицаи. Сравнително е по правилата", допълни доц. Киселова. 

Замисълът на ареста е постигнал своята цел, коментира експертът по сигурност Славчо Велков. По думите му обаче то може да има и обратен ефект.

"Това има много голям политически отзвук и политически елемент, показа се, че няма недосегаеми. Това за мен беше изключително интересно, че зад него имаше офицер от НСО, което означава, че той продължава да бъде пазен, а снощи при ареста му не видях нещо такова", заяви експертът по сигурност Славчо Велков. 

Не е изключено и арестът на Борисов по време на посещението не европейския главен прокурор у нас да урони в някаква степен престижа на Кьовеши, казват още експертите. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


1
0 rate up comment rate down comment 0
мафия
преди 2 години
Каква изненада? Борисов знаеше за предстоящия арест и го каза публично още предишната седмица! Службите още работят за него! А и цялата прокуратура... Мафията си има държава. Сигнализирай за неуместен коментар