Разбиха схема за злоупотреба с еврофондове, петима са задържани

Акцията е била на територията на областите София, Перник, Пловдив, Добрич, Кюстендил и Стара Загора

17.05.2024 | 19:43 Редактор: Беатрис Младжова
Разбиха схема за злоупотреба с еврофондове, петима са задържани

Задържаха петима в специализирана полицейска операция на територията на страната. Тя е реализирана на 15 май под надзора на прокуратурата. Действията са осъществени от служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на територията на областите София, Перник, Пловдив, Добрич, Кюстендил и Стара Загора, съобщиха от пресслужбата на МВР.

В хода на действията по разкриване и документиране на злоупотреби с европейски фондове са задържани петима участници в престъпната схема. Според данните до момента те са разследвани за представяне на неверни сведения с цел да получат повече средства от фондове на Европейския съюз и такива от българската държава, предназначени за съфинансиране на проекти.

В резултат на оперативната работа е установено, че двама от задържаните са регистрирани земеделски производители, които имат сключен договор с Държавен фонд "Земеделие" по проект за биосигурност. По първоначални данни във връзка с изпълнението на проекта те сключвали договори с трети лица за закупуването на земеделска техника и оборудване от търговски дружества на по-високи цени. Целта била завишаване на стойността на одобреното подпомагане и възвръщане на надписаната стойност по предварителна договорка в брой или чрез фиктивни договори.

При извършените действия по разследване е установена земеделска техника и документация, имаща отношение към престъпната дейност. Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR