СРС спря делото на Гешев срещу Атанас Славов за клевета

Причината е депутатският му имунитет

24.04.2024 | 12:28 Редактор: Вяра Димова
СРС спря делото на Гешев срещу Атанас Славов за клевета

Делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от бившия главен прокурор Иван Гешев, беше спряно от Софийския районен съд. Причината е депутатският имунитет на Славов.

Делото беше заведено след изказване на Славов по повод така наречения казус "Нотариуса", от което Гешев твърди, че се е почувствал оклеветен. То започна, докато Славов беше министър, т.е. нямаше имунитет. След като кабинетът "Денков" беше сменен от кабинета "Главчев", той декларира изрично до Софийския районен съд желанието си, въпреки депутатския имунитет, да продължи да се разглежда казуса.

Оказа се обаче, че поне според този съдебен състав това не може да стане. Стана ясно че ако при наказателните дела има процедура, при която главният прокурор иска имунитета на депутат, разследваното лице или се отказва доброволно или пък взима решения от Народното събрание, то по тези дела, които са от наказателно-частен характер, няма специално описана процедура.

Има различни мнения на юристите, така че въпросът остава отворен и отново висящ какво се случва с такива дела срещу хора с имунитет.

Бъдещето на делото зависи от това дали Атанас Славов ще стане депутат и в следващото Народно събрание или не. Ако не стане, делото ще може да продължи. Ако стане, ще продължи да се отлага заради имунитета му, като не е изключено в този продължителен период от време да се стигне и до изтичане на давността, предаде БНР.

След като стана ясно, че ще отнеме време да докаже, че е бил оклеветен Славов, Гешев, силно афектиран обобщи, че политиците се крият зад своите имунитети и че е бил прав, когато казал, че в "парламента има политически боклук".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)