Местните се страхуват от рода Манджите, прокурорът се предоверил на МВР за Начо Панталеев

40 часа след смъртта на Ферарио Спасов беше отнета книжката на шофьора

13.11.2023 | 18:40 Редактор: Елеонора Танева

Паралелно в два града се развиваше днес казусът с катастрофата, при която загина футболният треньор Ферарио Спасов. Прокурорът, пуснал с подписка мъжа, причинил тежката катастрофа, беше привикан на среща при и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

По същото време Начо Пантелеев се яви в Областната дирекция на МВР - Велико Търново заедно с  адвоката си. От прокуратурата му взеха книжката и му връчиха заповед за забрана за напускане на страната.

"Физически свидетелството е в нас и ще бъде предадено в сградата на ОДМВР. Отнемането стана с прокурорски акт, а не с отнемането на пластиката", обясни адвокатът на Начо Пантелеев - Венцислав Фоти.

Така се сложи край на спекулациите кога точно е отнета книжката на Начо. Според прокурора от Велико Търново това е станало веднага след инцидента, но реално се случва 40 часа по-късно.
 
"МВР е взело днес шофьорската книжка по следната причина - лицето е привлечено като обвиняем в рамките на 24 часа, всички действия и взимането на книжката става по разпореждане на прокурора, днес е взета", категоричен беше вътрешният министър Калин Стоянов.

Историята, поне документално, продължи и в София. Сарафов привика търновския прокурор, за да научи защо Начо е бил пуснат с подписка. Пред камерата ни Йордан Кожухаров обясни, че няма експертиза по делото, не се знае каква е скоростта, с която е управлявал Пантелеев и единственото обвинение, което му е повдигнато, е за загуба на контрол над превозното средство при мокра пътна настилка. 

"Най-тежката мярка се взима само когато има опасност лицето да се укрие. В случая става дума за непредпазливо престъпление", защити решението си прокурор Йордан Кожухаров.

15 минути продължи срещата му със Сарафов. След нея позицията на прокурора вече беше друга. 

"Възможно е да съм се предоверил на разследващите. Това беше при мен пропускът - три пъти попитах разследващия какво имаме за това лице, имаме ли нещо, което да дава основание за по-тежка мярка, и той каза "не, няма". Господин Сарафов каза "вие трябваше да проверите", съгласен съм с него,  самоличността на лицето, и това го приемем като отговорност", каза магистратът.

Върховна касационна прокуратура започва проверка на работата на прокурора от Велико Търново за период от три години.

А от полицейските архиви стана ясно, че 24-годишният Начо Панталеев е свързан с известния джебчийски род Манджите. 

"Не го познавам, обаче фамилията познавам! Едва ли е бил изряден. Нали писаха и показаха каква скорост е развил!", коментара Живка Червендончева.

Местните жители казват, че всички къщи на рода са луксозни, но са лаконични в думите, защото се страхуват да говорят за тази фамилия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


1
14 rate up comment rate down comment 0
Ники
преди 5 месеца
Нека всички съдий и прокурори докажат от къде са им банковите сметки и имотите Сигнализирай за неуместен коментар