Пиян шофьор летя със 119 км/час и катастрофира, загина пътникът до него

В колата е пътувало и 5-годишно дете

27.09.2023 | 11:25 Редактор: Михаела Кирилова
Пиян шофьор летя със 119 км/час и катастрофира, загина пътникът до него

Окръжната прокуратура във Враца внесе в съда обвинителен акт срещу П.П. (на 35 години), привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление.

На 06.05.2022 г. П.П. пристигнал в с. Търнак, област Враца, с лек автомобил, м. "Мерцедес". По време на гостуване при негови братовчеди и познати мъжът консумирал алкохол.

Въпреки предложението на стопаните да пренощува у тях, той категорично отказал. При опитите да бъде разубеден, възразил с аргумента, че е добър шофьор, както и че не за пръв път пътува в пияно състояние.
Около 1:00 ч. обвиняемият се качил и поел управлението на превозното средство. Заедно с него пътували двама възрастни - Х.Б. и Н.Б., и 5-годишното им дете. След тях потеглил автомобил с двама други участници в празненството.

Първоначално П.П. шофирал нормално, но изведнъж на една от пресечките, представляваща каменист път, силно ускорил. Движел се с около 119 км/ч, без да се вслушва в молбите на пътуващите да намали. Наближавайки и навлизайки в ляв завой, със скорост, значително по-висока от разрешената за населено място, управляваният от обвиняемия автомобил загубил напречна устойчивост. Отклонил се вдясно, ударил се в мантинела на мост на река и след известно време спрял.

Вследствие на силния удар возещият се до обвиняемия Б.Х. получил тежки увреждания, остра кръвозагуба и травматичен шок. Въпреки незабавно предприетите реанимационни мероприятия 28-годишният мъж починал няколко часа по-късно. На Н.Б. била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в открити многофрагментни счупвания, довели до трайно затруднение движенията на десния крак.

В хода на досъдебното производство е било установено, че водачът - обвиняемият П.П., управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта 1,51 промила. Предстои делото да продължи в съда.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR