Момчето, убило македонец в Слънчев бряг, ограбило украинец м.г.

Инцидентът е станал през септември 2022 година

28.04.2023 | 15:13 Редактор: Михаела Димитрова
Момчето, убило македонец в Слънчев бряг, ограбило украинец м.г.

14-годишното момче, което уби с остър кол 49-годишен македонец в Слънчев бряг, е разследвано за грабеж над украинец, разкри окръжният прокурор от Бургас - Иван Кирков, който е наблюдаващ по делото за убийството.

"Грабежът на златен накит е станал през септември 2022 година, момчето е било привлечено като обвиняемо. Има прецизиране на обвинение и предстои внасяне на делото в съда", уточни Кирков.

Към момента срещу малолетното момче е повдигнато обвинение за убийство, но е възможно след приключване на съдебно-медицинската експертиза обвинението да бъде преквалифицирано в по-тежко, извършено с користна цел, обясниха от прокуратурата.

"Меко казано е доста смущаващо е, че извършителят е едва 14-годишен. Неслучайно за непълнолетни, които не са навършили 16 г., законодателят е предвидил доста по-леки наказания, а мярка "задържане под стража" се прилага само по изключение за такива лица", коментира прокурор Кирков, като допълни, че явно при повдигане на обвинението за грабежа, извършен от момчето, не се е очаквало ескалация на поведението му. Затова и то не е било с най-тежката мярка за неотклонение, информира "24 часа".

По случая с убития македонец има данни, че извършителят е взел пари от жертвата, а телефонът му липсвал. Македонецът пристигнал в Слънчев бряг 2 дни преди убийството, за да работи за местен хотелиер. Чужденецът живеел в България от няколко години, като през зимата работел в Банско при същия работодател.

"Обвиняемият пък бил дете от семейство с нисък социален статус, хващал се на обща работа", каза директорът на МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Македонецът бе открит мъртъв с разбита глава в гориста местност в зона Слънчев бряг Запад. Криминалисти са установили, че 49-годишният мъж е бил удрян със заострен кол в главата. 

"Колегите действаха много професионално. Ако по-рано имахме информация за изчезналото лице, още по-рано щяхме да стигнем до извършителя. На 14 години да имаш вече няколко престъпления и накрая да извършиш убийство - това не е нормално", коментира ст. комисар Калоянов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR