Турция: Българският граничар е убит при кражба на животни

"Разследването на случая е в напреднала фаза", поясни шефът на Окръжната прокуратура в Ямбол Дойчин Дойчев

03.01.2023 | 16:30 Редактор: Петя Кръстева

Заподозрените за убийството на граничен полицай край Елхово са били на границата, за да крадат животни. Това съобщили от турската прокуратура на българската.

"Получихме информация от турските власти, че не се касае за престъпление, свързано с нелегалната имиграция или с организиран характер, а по-скоро за криминално престъпление от битов характер. Вероятно става дума за кражба на селскостопански животни. От турска страна да се крадат животни, които са в пограничната зона", заяви на брифинг след срещата между българските и турските власти за убийството на българския граничен полицай шефът на Окръжната прокуратура в Ямбол Дойчин Дойчев.

"Разследването е напреднало. Колегите са свършили значителна работа, както и ние. Експертизите показват, че убийството е извършено с ловно оръжие - 12 калибър, а сачмите са били за едър дивеч. Разследването на стрелбата е към края си", поясни още Дойчев.

По думите му вече е проведена координационна среща с турските власти, по време на която двете страни са обменили информация. 

"Разследването е в напреднала фаза - да не кажа, че е пред приключване", констатира Дойчев.

На 7 ноември граничният полицай Петър Бъчваров беше застрелян при обход на оградата между България и Турция. За убийството бяха задържани двама турски граждани - на 24 и на 28 г., които са братя. По-късно единият от тях беше освободен. Съдебният процес по случая все още не е започнал.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.