Рашидов: Турция ще построи паметник на убития български граничар Петър Бъчваров

Мевлют Чавушоглу е потвърдил, че България винаги е била добър посредник между Европа и Турция

19.12.2022 | 20:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Рашидов: Турция ще построи паметник на убития български граничар Петър Бъчваров

Турция ще построи паметник на убития български граничар Петър Бъчваров, съобщи пред журналисти председателят на Народното събрание Вежди Рашидов. Той уточни, че това му е казал на срещата им днес в Анкара турският външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщиха от НС.

"Неприятният инцидент на българо-турската граница, при който загина един полицай, не е политика, а злополука", подчерта председателят на парламента. По думите му турският външен министър е предложил да направят на границата паметник на българския граничар.

На разговора Мевлют Чавушоглу е потвърдил, че България винаги е била добър посредник между Европа и Турция. Вежди Рашидов отбеляза, че по отношение на миграцията би било хубаво ние да сме домакин на международна среща на високо равнище и Европа, Турция и България заедно да решават проблемите с тази граница.

"Ако до днес нямаме наплив, хубаво е всички да седнем на масата и да решим проблемите, които и България, и Турция, и Европа имат", подчерта той. "Двустранните отношения между нашите страни са добри, дипломацията между България и Турция е активна", посочи Вежди Рашидов.

Председателят на парламента припомни, че президентът Румен Радев е дал дума да бъде увеличен капацитетът на ГКПП, защото това освен за двустранния обмен има значение и за търговията, транспорта и бизнеса на ЕС с всички държави от региона.

Снимка: БГНЕС