Демерджиев: Водим 10 производства за злоупотреби по високите етажи на властта

"Не може България и Румъния да останат заложници за сигурността на целия ЕС", подчерта МВР министърът

14.12.2022 | 10:10 Редактор: Петя Кръстева
Демерджиев: Водим 10 производства за злоупотреби по високите етажи на властта

"Има поне десетина производства, сред които и проверки, които касаят много високи етажи на властта и злоупотреби със сериозни парични средства. Тези около магистралите са само част от тези производства", съобщи пред министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той уточни, че сред сферите, засегнати от въпросните производства, е тази на енергетиката и потвърди, че има лица с имунитет.

Служебният министър заяви, че се надява прокуратурата да прояви "същото отношение и интензитет на работа", каквито се демонстрират по линия на наркотиците.

По думите му задачата е тези производства да нарастват, защото "това е начинът да се спрат порочните практики, обезкървяващи държавата" чрез източване на обществени средства.

Вътрешният министър определи като "изключително полезно като ефект закриването на спецпрокуратурата и спецсъда".

"Това закриване ни върна в едно русло на по-правова държава", смята той.

Иван Демерджиев коментира и проверките спрямо полицейски служители на полицаи по казусите "Семерджиев" и "Любенов".

"Не само покрай този случай бяха сменени почти всички ръководители на РПУ-та в София, но и голяма част от ръководителите на "Гранична полиция", защото там проблемите са не по-малки", отбеляза министърът. 

"Със сигурност името "Бяло" не се е родило в МВР", констатира още министърът на вътрешните работи относно мащабната акция в страната срещу наркоразпространението пред БНР.

"Прокуратурата подходи наистина коректно по отношение на цялата тази акция, която касаеше разпространение на наркотични вещества. Очевидно осъзнава този проблем."

Запитан защо това се случва кампанийно и са задържани стотици хора в рамките на акцията "накуп", Иван Демерджиев подчерта:

"Защото целта е да се опитаме да стигнем максимално далече по веригата. Бих го нарекъл добро начало. Ще работим, докато стигнем доста по-далеч. Задълбочаваме комуникацията в Турция по тази тема", каза още той. 

"На картата на мигрантите Сърбия е бяло петно. Сърбия - цялата държава,  в момента изглежда като маршрут, по който безпрепятствено могат да преминат мигранти, което е проблем за нас. Поддържаме доста тясна комуникация и с "Фронтекс" по темата. Нито една държава не може да пребори международната организирана престъпност с действия само на своя територия", гласи мнението му за Шенген и нелегалната миграция.

Вместо Европейският съюз да се насочи солидарно към опазването на външните граници, се сочат с пръст държави, смята той.

"Има заявено намерение България и Румъния да останат като буфер, като още една гаранция. Не може две европейски държави да останат заложници за сигурността на целия Европейски съюз", категоричен бе Демерджиев.

"Народното събрание не показва отношение, каквото трябва да покаже към най-важната си нагласа – законодателния процес", обобщи Иван Демерджиев, като даде пример с изменения в Наказателния кодекс, с които се променя уредбата по отношение на нелегалната миграция.

Според него, ако Народното събрание е разчело "тези знаци, които Нидерландия дава", е трябвало по-голямата част от тези законопроектите по Плана за възстановяване вече да са в комисиите и дори да има приети такива.

"Законопроектите по Плана са изключителен приоритет. Особено ключовите, които обезпечават върховенството на закона и борбата с корупцията, трябваше да са в много по-напреднал етап", заключи министърът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR