Демерджиев увери: Продължаваме диалога за Шенген. Какви бяха мотивите за "не"?

"Когато се изчерпят средствата за конструктивен диалог, ще кажа кои са следващите стъпки", заяви служебният министър

08.12.2022 | 18:32 Редактор: Искра Ангелова

Окончателно - България остава извън Шенген, заедно с Румъния. Двете страни не получиха подкрепа от Австрия и Нидерлания. С пълно мнозинство обаче, Хърватия получи - "да".

С 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген беше отхвърлено от Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Очаквано - против влизането ни в зоната за свободно пътуване гласуваха само Австрия и Нидерландия.

"Въпросът беше политически. Две държави решиха друго. 25 държави ни подкрепиха безрезервно, смятайки че това е правилното решение. Продължаваме да мислим, че това е правилното решение, позитивни сме и ще работим в посока да се намери компромис, така че да се съгласят двете държави", каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демердижев.

Според неофициални източници по време на заседанието на министрите на правосъдието и на вътрешните работи - Германия е настояла в Шенген да бъдат приети и трите държави, и дори е заплашила, че ще наложи вето над Хърватия, ако България и Румъния не бъдат приети. До такова вето обаче не се стигна.

За Австрия основният мотив за неприемането ни в Шенген остава миграционният натиск по западнобалканския маршрут.

"Аз съм твърдо "за" да бъде отложено разширяването на Шенгенската зона с България и Румъния, тъй като към момента намирам за неправилно да разширяваме система, която не функционира. Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни граница. Трябва да проследим дали системата ще започне да функционира, така че Австрия и други страни да не се сблъскват със сегашния поток от нелегални мигранти", коментира министърът на вътрешните работи на Австрия - Герхард Карнер.

А Нидерландия поиска от България да представи доклад по Механизма за сътрудничество и проверка - практика, която беше преустановена за страната ни от Европейската комисия в края на 2019 година. Без да посочва други мотиви, преди два дни премиерът на Нидерландия Марк Рюте все пак загатна за положително развитие следващата година.

"На този етап за България не е "не", а е "все още не", заяви Рюте.

А след срещата в Брюксел на въпрос ще предприеме ли страната ни ответни мерки срещу Австрия и Нидерландия, министър Демерджиев отговори така: "Обмисляме диалог. Когато се изчерпят средствата за конструктивен диалог, ще кажа кои са следващите стъпки."

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС