Прокуратурата иззела записи, които проследяват полицаите, съпътствали "Порше"-то на Любенов

"По една или друга причина, те са решили да го съпътстват, той е карал с 200, те със 100", заяви зам.-градският прокурор

07.10.2022 | 19:37 Редактор: Ирена Бакърджиева

Има още един свидетел на катастрофата на Околовръстното шосе в София, при която загина 64-годишен французин. Това обявиха от Софийската градска прокуратура.

От Прокуратурата са иззели записи от общо 3 камери, които проследяват движението на полицейския автомобил, съпътствал "Порше"-то минути преди катастрофата.

"По една или друга причина, те са решили да го съпътстват, той е карал с 200, те със 100. Те идват непосредствено след инцидента на място, те са свидетели на въпросното ПТП, вместо да останат там, да сигнализират някъде, те тръгват назад", заяви зам.-градският прокурор Иво Илиев.

Именно тези обстоятелства са дали повод на прокуратурата да започне второ досъдебно производство, насочено към двамата служители на МВР. От обвинението съобщиха, че Димитър Любенов е подал показания, в които потвърждава, че е дал подкуп от 200 лева на служителите на МВР

"Намерил е път към сърцето им, като е дал 200 лева подкуп, това са неговите показания", коментира административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова.

В интервю за БНР служебният министър на външните работи Иван Демрджиев заяви, че между двете институции липсва взаимодействие, което си личи и в хода на разследването на катастрофата.

"Как да градим доверие в тази ситуация? Как да градим взаимодействие в тази ситуация? Ако хората си взаимодействат, те не се подвеждат с цел да бъде дискредитирана едната страна", посочи Демерджиев.

В отговор от обвинението посочиха, че в началото на разследването не са разполагали с достатъчно доказателства за задържането на двамата полицейски служители, тъй като на записите от камерите не се е виждало ясно, кой е бил в колата.

"Ако някой е имал желание да взима 24 часа, независимо, че има докладна при нас за постановлението, нищо не им е пречело да ги задържат 24 часа", уточни Илиана Кирилова.

Разследването по случая продължава.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК