Ето как е функционирал полицейският чадър над Георги Семерджиев (+ВИДЕО)

Срещу всички замесени започва дисциплинарно производство

12.09.2022 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Полицейски чадър е имало над Георги Семерджиев, който уби две жени в катастрофата на булевард "Черни връх" в началото на юли тази година. В схемата са участвали и трима служители на ръководни постове.

40 полицаи са затваряли очите си за нарушенията на Георги Семерджиев и са му помагали. Вместо полицаите да предадат Семерджиев на правосъдието, те са го прикривали. Това установи разследването на МВР. Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че по-голяма част от тях ще бъдат уволнени. 

"Трима ръководни служители са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев, при положение, че е имало данни за престъпления, тоест материалите е трябвало да бъдат докладвани на прокуратурата. Вместо това е наложено административно наказание, за да бъде спестено наказателното преследване", обясни министър Демерджиев.

Срещу всички замесени започва дисциплинарно производство, някои от тях ще бъдат уволнени. Сред тях е и мъжът, сложил фалшивите номера на джипа, който също се оказа полицай. Срещу помощта им служителите на системата получавали безплатни услуги в автомивката на Семерджиев.

В случая е замесена и полицайката Симона Радева, за която се твърди, че е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие веднага след престъплението. За нея имало оперативни данни, че е била в контакт с бившия футболист. 

"Полицай е трудно да се каже за човек, който е извършил такива деяния. Има достатъчно данни. Предявени са и тези данни, подлежи на дисциплинарно наказание уволнение", каза вътрешният министър.

В хода на разследването стана ясно, че в минутите след катастрофата Радева е помогнала на Семерджиев да се укрие. 

"Подпомогнало го е по няколко начина, те ще станат ясни. Не мисля, че конкретните форми са важни в момента. Има много други служители, които са показали притеснително поведение", посочи Демерджиев. 

На 5 юли Семерджиев се движи с над 100 км/ч и минава на червено на кръстовището на булевардите "Арсеналски" и "Черни връх". Първо удря такси, а след това и асансьора на близката метростанция. Джипът се разцепва на две и едната част помита две млади жени - на 22 и 26 години. Така Семерджиев получава 5 обвинения, като освен за причиняване на катастрофата е подведен под отговорност и за това, че е бил дрогиран, носил е метамфетамини, автомобилът му е бил с фалшиви номера, а той - с фалшива книжка. 

По-рано днес в Министерския съвет се проведе среща между институциите, отговорни за движението по пътищата. Те обсъдиха пакет от мерки, които да намалят пътния травматизъм. Вътрешният министър Иван Демерджиев настоя институциите и неправителственият сектор да работят на пълен капацитет.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК