Прокуратурата: Семерджиев редовно е карал без книжка, случаите са потулвани

Едно от провиненията му е докладвано в СРП 1,6 г. по-късно

21.07.2022 | 10:08 Редактор: Елеонора Танева

Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство срещу Георги Семерджиев за това, че е шофирал автомобил без валидна шофьорска книжка. Деянието е извършено в едногодишен срок от съставяне на акт за същото нарушение. За това престъпление го грози присъда от една до три години затвор и глоба от 500 до 1200.

В прокуратурата е постъпила преписка за евентуално извършено от Семерджиев престъпление преди година и половина.  На 19 декември 2020 г. срещу него е съставен акт за каране без книжка. Едва през юли 2022 година при решаването ѝ служителите на "Пътна полиция" към СДВР установяват, че са налице данни за извършено престъпление от Семерджиев и я докладват на СРП.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка, която трябва да установи на какво се дължи забавянето от година и половина на доклада на образуваната полицейска преписка пред СРП.  

В хода на извършената проверка е установено, че през януари 2021 г. от "Пътна полиция" е изготвено наказателно постановление спрямо Семерджиев, което не му е връчено. Не е уведомено друго отделение на МВР, нито компетентната прокуратура. От приложената справка става ясно, че материалите са деловодно изведени от ОПП-СДВР чак на 0 юли 2022 г. Установен е и аналогичен случай с невръчено наказателно постановление спрямо Семерджиев и през 2010 г.

Наблюдаващият прокурор е дал указания да се установи кой служител е държал документите, как го е направил и защо са били в ОПП-СДВР, а не са връчени на Семерджиев и не са били уведомени други отдели на МВР и прокуратурата, както и какви действия са предприети или не са предприети във връзка с това.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК