Ексминистърът Удря бяга за втори път от Румъния заради дело за корупция

Предстои Окръжният съд в Благоевград да реши дали да бъде предадена на румънските власти

08.04.2022 | 18:45 Редактор: Теодора Патронова

В ареста в Благоевград за 72 часа остава бившият румънски министър на туризма Елена Удря. Тя беше задържана у нас в четвъртък, при опит да избяга от румънското правосъдие. Удря е осъдена на 6 години затвор.

Предстои Окръжният съд в Благоевград да реши дали Елена Удря да бъде предадена на румънските власти. Бившият министър, който е осъден за корупция, беше задържан на граничен пункт "Кулата". Случаят има силен отзвук в северната ни съседка. А румънски телевизионни екипи пристигнаха у нас часове след задържането на Удря.

Като министър на туризма е обвинена за корупция с чанти пълни с пари, които е получавала. Удря е много противоречива фигура в Румъния. Съществува правна възможност самата тя да пожелае да бъде екстрадирана. Предаването ѝ на румънските власти трябва да се случи не по-късно от 10 дни след влизането в сила на съдебното решение.

"Тя не знаеше нищо тъй като самата заповед за арест е издадена, след като е напуснала Румъния и не е уведомена за съдебното решение", обясни адвокатът ѝ.

Удря е напуснала легално Румъния с автомобил през Гюргево, тъй като не ѝ била наложена мярка, забраняваща това. След което е обявена за международно издирване.

"Окръжният съд ще прецени дали са на лице предпоставките за предаване на лицето или ще откаже. Има процедура самата тя да декларира желанието да бъде предадено на румънските съдебни власти", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

49-годишната Елена Удря е бивш министър на регионалното развитие и на туризма. През 2014 година се кандидатира за президент на страната, благодарение на близките си връзки с бившия държавен глава Траян Бъсеску. За кратко тя беше лидер на неговата партия "Народно движение".

"В рамките на ЕС, когато става въпрос за сътрудничество по правни въпроси, компетентните органи си контактуват пряко. Тогава не е необходима правна помощ от Министерството на правосъдието, този въпрос не преминава през министерството", коментира министър Надежда Йорданова

Елена Удря бяга от страната не за първи път път. През 2019 г. преди произнасянето на окончателното съдебно решение по същото дело, Удря се установява в Коста Рика, където по-късно е заловена.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК