Румънски ексминистър е задържан за 72 часа в България заради корупция

Елена Удря е обявена за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест

08.04.2022 | 16:52 Редактор: Теодора Патронова

Бившият румънски министър Елена удря е задържана у нас за срок от 72 часа с прокурорска заповед. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. На 7 април около 18:30 на граничен пункт "Кулата" удря, която е осъдена за корупция през 2010-2011 г., е била задържана.

Предстои Окръжният съд в Благоевград да насрочи заседание, на което ще се реши дали тя да бъде предадена на румънските власти. Има правна възможност самата тя да декларира желанието си да бъде екстрадирана. Предаването на бившия министър на румънските власти трябва да се случи не по-късно от 10 дни след влизането в сила на съдебно решение.

Установено е, че лицето е обявено за международно издирване от румънските власти въз основа на Европейска заповед за арест от 7 април 2022 г., издадена от съд в гр. Букурещ. Е.У се издирва за изпълнение на наложеното й наказание от 6 години "лишаване от свобода" за корупционно престъпление, извършено в качеството ѝ на министър на туризма на Румъния в периода 2010 - 2011 г., съобщи Апелативната прокуратура – София.

С постановление на прокурор от Окръжната прокуратура – Благоевград от 8 април 2022 г., на основание Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, Е.У е задържана за срок до 72 часа. Материалите по Европейската заповед за арест са внесени в съда с искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо исканото лице с цел осигуряване участието му в производството по разглеждане на получената ЕЗА, издадена от компетентния орган в Румъния.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК