Бившият румънски министър на туризма Елена Удря е арестувана в България

Тя е напуснала Румъния, малко преди съдът да ѝ издаде шестгодишна присъда за подкуп

07.04.2022 | 21:26 Редактор: Теодора Патронова
Бившият румънски министър на туризма Елена Удря е арестувана в България

Румънската полиция съобщи, че бившият министър на туризма Елена Удря е била арестувана в България. Това се е случило след като е напуснала Румъния, малко преди съдът да ѝ издаде шестгодишна присъда за подкуп.

48-годишната Удря е бивш кандидат за президент и един от най-влиятелните румънски политици. Тя е и близък съюзник на бившия президент Траян Бъсеску. Съобщава се, че е напуснала страната рано в четвъртък, но по-късно е била арестувана в България, според съобщения в медиите, цитиращи полицията.

В качеството си на министър на туризма и министър на регионалното развитие и туризма, в периода от 2010 до края на 2011г. е извършила поредица от действия, с цел получаване на имотна облага, в резултат, на които от различни компании са дадени под формата на подкуп над 12 000 000 румънски леи и 1 100 000 евро.

Полицията издаде заповед за арест, след като органите на реда не са успели да я намерят у дома. Това е вторият път, когато тя бяга от Румъния, за да избегне правосъдието. 

Към момента лицето е задържано за срок до 24 часа, във връзка с издадената от румънските власти ЕЗА и предстои да бъде поискано продължаване на задържането от компетентните съдебни органи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК