Чеци осъди ГД "Изпълнения на наказанията" заради дървеници в килията

За малко над 2 г. затворници са прибрали 334 158 лв. обезщетения заради лоши условия

31.03.2022 | 11:31 Редактор: Елеонора Танева
Чеци осъди ГД

Затворници завеждат дела и осъждат Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" заради наличието на дървеници, прах или шум от комин в килиите. 

Осъденият на 20 години затвор за убийството на Яна в Борисовата градина Николай Русинов - Чеци претендира за 500 лв. обезщетение заради дървеници и лоша хигиена в едно от затворническите общежития. И печели, макар и с присъдена по-малка сума, пише "Телеграф". 

Признатият на първа инстанция за убиец на 5-годишно дете Герман Костин спечелил обезщетение в размер на 800 лева. Той се жалвал от шум от комин близо до прозореца му, постоянно светеща лампа, прах и други несгоди. Според исковата молба всичко това му докарало депресия, хипертония и паническо разстройство. Руснакът беше осъден преди дни на 20 години затвор за убийството на 5-годишно дете. След като го удушил, Костин скрил трупа в куфар и го хвърлил край Пасарел.

За последните 2,2 г. срещу Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" са заведени общо 700 дела заради лоши битови условия в местата за лишаване от свобода.

А общата сума на присъдените обезщетения, които затворниците са прибрали, възлиза на 334 158 лева. 

Очаква се този род дела частично да намалеят със строежа на новия модерен затвор, който ще се намира в дупнишкото село Самораново. Скоро предстои провеждане на обществена поръчка и ако няма обжалване на процедурата, първата копка ще се направи още тази есен, поясниха от ГДИН.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК