Нагла кражба: Мъж задигна кутия с дарения от храм "Св. Неделя"

Кутията е на БЧК, даренията са предназначени за украински бежанци

26.03.2022 | 15:41 Редактор: Елеонора Танева

Нагла кражба. Мъж задигна кутия с дарения на Българския червен кръст от столичния храм "Света Неделя". Кражбата е станала в петъ посред бял ден, докато в църквата има миряни. От Софийската митрополия предоставиха запис от охранителните камери в храма На тях се вижда мъж с бежаво яке и сива качулка, който прибира кутията в торба и излиза. 

Това не е първият случай на посегателство над дарения в храмовете. Кутията на БЧК е била поставена преди дни и е предназначена за събиране на помощи за бежанците от Украйна. 

"На 15-тата минута клисарите от храма дойдоха разтревожени и ми казаха, че я няма кутията. Хората, които ръководят софтуера на камерите върнаха записите. Бог знае нуждата на хората, но не мога да приема сравнението на нуждата. Пред очите ни са хора, които имат нужда и разчитат на подадена ръка. Става въпрос за обикновена храна. Видях на камерите човека, той е добре облечен, според мен не е в нужда, а е професионален крадец", заяви председателят на митрополитската катедрала "Св. Неделя" отец Николай.

"Разбрах за кражбата от другите доброволци. Случвало се е и преди. Приканваме хората да помогнат за каузата и да не се случват такива неща, защото всеки лев е от значение. Досега са събрани над 3 млн. лв. и с тях вече помагаме на хората", сподели Нина, която е доброволец към БЧК.

А миряни са възмутени от наглата постъпка.

"Най-вероятно или са наркоманчета, или просто гладът е принудил някой да го направи", коментира вярващ.

Мъжът, посегнал на даренията, все още не е заловен. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК